Казуси - Как да си помогна

Знам цената си, но понякога се чувствам нищожна и объркана

Аз съм обикновена жена на 48 години със семейство и работа. Обичам да чета да се радвам на дребните неща. Така бягам от действителността, в която се говори само за пари – те се смятат за висша ценност. Дори сестра ми, която живее в Канада от 10 години ме смята за неуспяла. И разни смешници с пари гледат на хора като мен с пренебрежение. Нося в душата си красота и доброта, но днес това не се търси. Знам цената си, но понякога се чувствам нищожна и объркана. Нормално ли е това или аз наистина съм неуспял човек?

Отговор на зададения въпрос:

Какво е успехът? Това, което другите смятат за вас или как вие се чувствате със самата себе си? Кой е успял – милиардерът, който е пред нервен срив или учителят-будист, живеещ в пещера и достигнал пълна хармония със себе си и единство с Вселената.

Фактът, че вие самата понякога се чувствате нищожна и объркана, показва, че не се възприемате като успял човек. Не е необходимо да бягате от действителността, нито да блокирате изобилието към себе си, заклеймявайки парите като нещо, което не желаете да присъства във вашата действителност. Никога не съм считал, че парите са висша ценност,  но те са вид свобода. Естествено, че душевната красота и доброта са по-важни, стига под тях да не са потиснати несретата и комформизмът, които прикриваме зад маската на неразбраната добродетелност.

Няма никакво значение как сестра ви или другите гледат на вас. Имаме обаче проблем –  самата вие не показвате да сте доволна от живота си и той да изразява по най-добрия начин дарбите и потенциала ви. Това е една от причините и да чувствате дефицит на пари в живота си.
Вместо да бягате от действителността, създайте действителност, в която бихте могла да живеете, както искате. Семейството, работата и възрастта може да са част от социалния ви статус (идентичност), но не би трябвало да са вашата личност. Обърнете внимание към себе си. Коя сте вие и от какво се нуждаете? Написали сте, че знаете цената си, но ако наистина беше така, качеството на живота и на световъзприятието ви щеше да е показател за това.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Съвършенството на Медитацията - ЗА ТЪРСЕЩИТЕ СВОБОДАТА НА УМА, НЕОБУСЛОВЕНОСТ ОТ СВЕТА, КРАСОТАТА НА ДУХА, НА НЕЩАТА СЪЩНОСТТА И ПРЕДЕЛНА ЯСНОТА БЕЗ “ТУК” И ОТВЪД “СЕГА”… INSIGHTING СЪБИТИЕТО НА ПРОЛЕТТА  ПОТРОПВА НА ТВОЯТА ВРАТА! INSIGHTING СЪВЪРШЕНСТВОТО НА МЕДИТАЦИЯТА СИГМА-ОМЕГА aka ИЗКУСТВОТО НА НЕВИДИМОСТТА Шестдневен ритрийт в планината в медитация, умиротворение и синхрон с Невидимия Ред 26 април — 1 […]
  • Дао на късмета – Има ли рецепта за късмет? -   Кое е най-честото пожелание, което отправяме към близките и обичните ни хора? Със сигурност пожеланието за здраве. Защото здравето е фундаментът, върху който се гради качеството на живота ни, въпреки че не го оценяваме, докато го приемаме за даденост. А какво е пожеланието, което човек най-много обича? Със сигурност “Късмет!”. Защото… “Късметът носи със […]