казус депресия

Дали хипнозата би ми помогнала да се справя с депресията и тревожността?

В живота си съм изпадала два пъти в депресия и постоянно пия поддържащи антидепресанти. Дали хипнозата би ми помогнала да се оправя завинаги, в смисъл такъв, че според моя психиатър съм много чувствителна и всичко преживявам даже и една дума на въпреки и трябва да работя върху моята тревожност.

Отговор на зададения въпрос:

Има много пациенти с депресия, които са повлияни от хипнотерапията и от психотерапията като цяло. Разбира се необходима е лична консултация с психотерапeвт. Добре е да се има предвид, че психотерапията е процес във времето, а не еднократна среща. Процес на промяна – вътрешна и външна – факт, който съм подчертавал нееднократно. Трябва да се установи и видът депресия – дали е ендогенна (клинична) или реактивна. Какви са причините за последната, какви са обстоятелствата, генериращи тревожността, защо се е затвърдил моделът да реагирате свръхемоционално на всичко и т.н. и т.н.

Ако все пак трябва да отговоря едносрично – да, психотерапията и в частност хипнозата може да помогне на хора с депресивни състояния.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта: