казус депресия

Дали хипнозата би ми помогнала да се справя с депресията и тревожността?

В живота си съм изпадала два пъти в депресия и постоянно пия поддържащи антидепресанти. Дали хипнозата би ми помогнала да се оправя завинаги, в смисъл такъв, че според моя психиатър съм много чувствителна и всичко преживявам даже и една дума на въпреки и трябва да работя върху моята тревожност.

Отговор на зададения въпрос:

Има много пациенти с депресия, които са повлияни от хипнотерапията и от психотерапията като цяло. Разбира се необходима е лична консултация с психотерапeвт. Добре е да се има предвид, че психотерапията е процес във времето, а не еднократна среща. Процес на промяна – вътрешна и външна – факт, който съм подчертавал нееднократно. Трябва да се установи и видът депресия – дали е ендогенна (клинична) или реактивна. Какви са причините за последната, какви са обстоятелствата, генериращи тревожността, защо се е затвърдил моделът да реагирате свръхемоционално на всичко и т.н. и т.н.

Ако все пак трябва да отговоря едносрично – да, психотерапията и в частност хипнозата може да помогне на хора с депресивни състояния.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Отпуската може да отключи депресия - Д-р Тенчев в предаването на Darik радио „По-полека“ с водещ Теодора Симова. Информация за автора Последни публикации Доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по […]
  • Решаване на кризи в интимните връзки - Дойдох при д-р Тенчев в изключително тежък момент от живота ми. След поредната разочароваща краткотрайна връзка, завършила неуспешно, вече не знаех какво се случва и какво правя погрешно. Намерих кабинета по Интернет „случайно“, но всъщност вече знам, че не е било случайност. Комбинацията от класическа психотерапия и хипнотични сеанси, които приложи Митко (с който и до […]

доктор Димитър Тенчев

Доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев
доктор Димитър Тенчев

Най-нови публикации от доктор Димитър Тенчев