страховата невроза

До каква степен може да се овладее състояние на хипохондрия без медикаменти?

На 32 години съм, омъжена с едно дете! До каква степен може да се овладее състояние на хипохондрия без медикаменти? За да Ви обясня по-точно състоянието ми ще Ви опиша на кратко какъв е случая. Преди 9 години баба ми почина. Бяхме само аз и съпруга ми. От стреса започна да ми прилошава. По предписание на лекар психиатър /от провинцията/ пих 8 г. ривотрил от 0,5 мг. и антидепресанти. Джипито /след преместването ни в София/ ме посъветва да ги спра. След постепенно спиране /около 3 месеца намалях дозата/ от 11.07.2010 г. не взимам нищо освен мента, глог и валериан. Вече почти година имам още панически атаки и при всяка лоша новина, дори не касаеща семейството ми се разтрепервам. Страх ме е, че ще се разболея аз или близък мой човек и изпадам в паника.“Чувам само лошите новини“ и ми се набиват в подсъзнанието. Това състояние нормално ли е след спиране на ривотрил и антидепресанти и колко време може да продължи? Може ли да се излекува с психотерапия или хипнотерапия? Искам да споделя, че състоянието ми в момента е прекрасно в сравнение с първите месеци от спирането на ривотрила. Просто искам да „изкореня“ и малкото симптоми и подсъзнателни натрупвания, които са останали. Да не се страхувам от болести, да приемам нормално нещата от живота. Опитах се да си запиша час при Вас, но се оказа, че е проблем, защото съм работеща и подходящите часове са заети за месеци напред. Ще съм Ви много благодарна ако ме насочите как да постъпя!

Отговор на зададения въпрос:

Наистина графикът ми е запълнен за доста време напред. Но ако оставите телефона си на секретарката ми, може с голяма вероятност да ви даде по-ранен час при някое разместване в графика.

Онова, което мога да ви дам като информация в тази насока е, че когато веднъж поставим основата на терапията, следващите сеанси са с честота, която вие изберете като подходяща за вас и тогава винаги ще можете своевременно да си записвате час в удобно за вас време. Препоръчвам ви междувременно да посетите наш семинар по дишане, следващият такъв е на 16 и 17 юли 2011 г. Инсайтинг интензивното дишане е способ, който е изключително ефективен в случаи, подобни на вашия, тъй като подпомага процеса на катарзис, на освобождаване.

Най-трудна е първата стъпка. Направете я.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта: