Казуси - Проблеми в Теглото

Имам наднормено тегло, страдам от хранително разстройство

На 28 г. съм и имам наднормено тегло, страдам от хранително разстройство – имам склонност към преяждане, от малка съм така. Бях нормализирала килограмите си и дълги години бях в нормата, но от 3 г. насам ми липсва воля, самочувствие и причина, може би. Работя в офис и не харесвам работата си, просто се налага да изкарвам пари, че иначе няма как. Всъщност живея с приятеля си и само аз работя в момента. Искам да пътувам, да правя фигурки, бижута и хубави неща, а не да се занимавам със сърдити хора. Откакто започнах работа в офис, качвам килограми, не мога да съм затворена и заобиколена от нацупени физиономии, това ме убива. Страх ме е да хвърля всичко и да започна нещо свое, все пак сме в България. От друга страна усещам, че затъвам в дълбока дупка, все по-надолу… не ми се става сутрин за работа, плаче ми се и само се чудя какво да изям, всеки опит да отслабна се проваля!!! Всеки ден е „диета от утре“… вече 2 години, тъкмо сваля няколко килограма и все едно нарочно си ги качвам – тъпча, тъпча, ужас… Срам ме е направо. Има доста хора, с които не съм се виждала много време и подозирам, че точно килограмите са причина! Колкото и да съм хубава, ако не ми се виждат очите от бузи, няма значение. Все едно нарочно се загрозявам – все по-рядко започвам да се епилирам, не ми се облича добре, не ми се гримира, изпитвам апатия към хората, дразнят ме, мога да понасям само няколко човека, вече почти нямам приятели. И сега ще попитате „как е секса“ – ами доста задоволителен, дори напоследък е страхотен и почти всеки ден 🙂 Връзката ми е чудесна, хубаво ми е вкъщи… да си изчистя, да си подредя… да сготвя, все си намирам занимание. Искам да спра да влизам вкъщи като буреносен облак, да спра да се тъпча, все едно нарочно, особено през работната седмица, искам да намеря себе си, искам да спра да се страхувам от проблеми… и от промяна.

Отговор на зададения въпрос:

Склонността към преяждане е симптом на по-дълбок проблем, на сериозен вътрешен дефицит. Именно поради тази причина опитите ви за отслабване чрез диети не са успешни. Или ако са – ще са само временни както при повечето хора.

Храната дава усещане на сигурност (като алюзия ще посоча връзката на бебето с майката, която му дава спокойствие именно чрез прегръдка и кърма) и ако вътрешно се чувствате разколебана и неуверена в себе си, храненето е заместителят, за който се хващате и който ви създава лъжовно усещане за сигурност, което напомня периодът на развитие в майчината утроба и няколко месеца след това. Замислете се при нормално протичаща бременност колко добре се чувства плодът в утробата. Има топлина, храна, уют, сакрална връзка с майчиния организъм, наподобяващ усещане за единство с една добронамерена Вселена, в която има изобилие от всичко и отсъства борба за оцеляване. Именно затова в трансперсоналната психология този период от развитието ни е наречен поетично „амниотичната вселена”.

Какво е положението сега? Самата вие казвате, че откакто сте започнала сегашната си работа ситуацията се е влошила, което е ясен признак, че това не съответства на същността ви и имате нужда от промяна. Елиминирайте ненужните неща от живота си, въпреки че ви е страх. Често има хиляди аргументи срещу това да направим промяна. Вместо това се оставяме на инстинктът ни за сигурност и страхът от неизвестното да ни накарат да направим погрешни избори. Цената, която трябва да платим е голяма – Себе си! Убеден съм, че е по-добре да паднеш и да станеш няколко пъти по собствения си път (пътя на сърцето), отколкото да извървиш безпогрешно, но безсъзнателно пътя на някой друг…

Вслушайте се в сърцето си и пътят ще ви се разкрие. И нека сами не поставяме ограниченията си с вярвания от сорта „в България е трудно”. Вече можем да пътуваме спокойно и навън и да избираме къде да живеем. А и дори да останем в България, интернет напълно разби старите правила и догми за правене на  бизнес. Чувала ли сте за сайта ebay.com? Когато бях на остров Бали се запознах с много местни художници, които с успех продаваха картините си именно през най-големия онлайн ауцион до всички части на света, без да напускат дома си.

Ето и няколко конкретни съвета:

Правило 1: Елиминирай компромисите – хора, факти, минало, които ви тежат и са излишни.
Едва след като си изхвърлил баласта ще може да потеглиш на път.

Правило 2: Когато си сам… и си разколебан… и не намираш правилната среда… непоглеждай назад. Това е дори по-трудното.

Правило 3: Когато си махнал компромисите и не знаеш накъде да тръгнеш
просто тръгни наслуки и нанякъде, и пътят сам ще те намери. Това правило го наричам „действие чрез бездействие”. Защото е по-добре да действаш, отколкото да седиш, да мислиш, да задълбаваш в проблеми, които умът не може така или иначе да разреши.

Правило 4: Бъди открит и с отворени сетива за нещата, които се случват около теб и ще разпознаеш и последваш знаците, които водят към реализиране на съдбата ти.

„Когато последваш мечтите си, цялата Вселена ти си притича на помощ” – Пауло Коелю.

И една книга, която бих ви препоръчал – „Бягство от сигурността” на Ричард Бах… 😉

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Светлата страна на психиката във време на празници и коронавирус изолация (Covid-19) - По време на празници и коронавирус изолацията (Covid-19) психотерапевта д-р Димитър Тенчев гостува в предаването „100% будни“ по БНТ. Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е […]
  • Психотерапия и психотерапевтична помощ по време на COVID-19 - По време на Covid-19 (коронавирус) карантината, д-р Димитър Тенчев е гост в предаването „Плюс минус“ по Нова ТВ. Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев