Казуси - Как да си помогна

Как човек да придобие самочувствие?

Как човек да придобие самочувствие и да хареса себе си като цял живот е потискан? Много ми е важно да харесам човека в огледалото, моля ви помогнете ми! Какво да направя? Какво да направим, за да станем по-самоуверени и да имаме самочувствие? Как да се преборим с апатия в живота, когато имаме цели, но въпреки това нямаме желание за нищо?

Отговор на зададения въпрос:

От гледна точка на екзистенциалната психотерапия самочувствието е точно толкова вредно, колкото и липсата му. То е само една мисъл, един етикет, спрямо който трябва да нагаждаме целия си живот, поведение и решения. Ако сме „хора със самочувствие” трябва непрекъснато да поддържаме ролята на такива пред себе си и пред света. А това е много изтощително и ни лишава от способността да се променяме. Махнете етикетите от съзнанието си. Спрете дори да си задавате въпроса харесвате ли се или не. Когато престанете да се оценявате, няма да имате нужда да ви оценяват и околните. Няма да бъдете подвластни на тяхното мнение и да се нагаждате спрямо тях.

Интересен е въпросът ви какво да правим като имаме цели, но нямаме желание за нищо. Той съдържа и отговорът. Ревизирайте целите си или по-точно мечтите си. Защото с най-голяма вероятност те не са ваши, а са ви вменени отвън. В противен случай щяхте да имате желанието и енергията да ги реализирате. Мечтите са движещата сила на съдбата. Те са живецът, който осмисля животът ни.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА! -   INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА!   18 – 27 ЮЛИ S/ 10-дневен ритрийт в атмосферата на Спокойствието Силата Свободата Самостойността Споделеността с Д.    Как се строи къщата на разЛичността Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, […]
  • Quantum Red - InSighting U!nique Quantum Red   Квантово генерирана случайност, червеното хапче на неопределеността и мартеницата на синхроничността 1 МАРТ 2020 Да бъгнем К0да на най-българския празник aka  По пътя на червено-бялата нишка Quantum Red (QR) — В есенция Онези, които знаят, не говорят; онези, които говорят, не знаят. QR — И все пак… Квантово генерирани случайности, […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев