Казуси - Как да си помогна

Как човек да придобие самочувствие?

Как човек да придобие самочувствие и да хареса себе си като цял живот е потискан? Много ми е важно да харесам човека в огледалото, моля ви помогнете ми! Какво да направя? Какво да направим, за да станем по-самоуверени и да имаме самочувствие? Как да се преборим с апатия в живота, когато имаме цели, но въпреки това нямаме желание за нищо?

Отговор на зададения въпрос:

От гледна точка на екзистенциалната психотерапия самочувствието е точно толкова вредно, колкото и липсата му. То е само една мисъл, един етикет, спрямо който трябва да нагаждаме целия си живот, поведение и решения. Ако сме „хора със самочувствие” трябва непрекъснато да поддържаме ролята на такива пред себе си и пред света. А това е много изтощително и ни лишава от способността да се променяме. Махнете етикетите от съзнанието си. Спрете дори да си задавате въпроса харесвате ли се или не. Когато престанете да се оценявате, няма да имате нужда да ви оценяват и околните. Няма да бъдете подвластни на тяхното мнение и да се нагаждате спрямо тях.

Интересен е въпросът ви какво да правим като имаме цели, но нямаме желание за нищо. Той съдържа и отговорът. Ревизирайте целите си или по-точно мечтите си. Защото с най-голяма вероятност те не са ваши, а са ви вменени отвън. В противен случай щяхте да имате желанието и енергията да ги реализирате. Мечтите са движещата сила на съдбата. Те са живецът, който осмисля животът ни.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Дао на дъжда v.2.0 - InSighting Unique! Дао на дъжда v.2.0   Новолуние, (пред)новогодишно пречистване и метасинхронизация  В една уютна инсайтърска вечер 26 декември ’19 Дао на дъжда — инспирираща притча, пренастройваща Дао-то ти Веднъж в едно село настанала страшна суша и жителите му повикали на помощ един странстващ даоски монах. Даосът дори не влязъл в селото, а се затворил […]
  • Daiki’s Class 2019/2020 - InSighting Unique! Daiki’s Class 2019/2020     9 Unique събития 9 Портала към Принципа 1 InSighting година U 991 Истина 008 Сила 999 Свобода  Daiki’s Class — що е то? Класът на Дайки за специални преживявания Групата на Дайки за необикновени моменти U-Ядрото на InSighting с Дайки Учебният час на Дайки за необичайности  Трансперсоналните пътешествия […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев