Казуси - Неудовлетворение

Как да направя така, че отново да мога да се радвам на мъничките и големите неща в живота?

Тревога, тревога, неудовлетвореност. Брат ми често използва израза: „Живее, но зор с усилие!“ за определени хора от обкръжението ни, а и аз съм от тази група. Претърпяна злополука и развод са негативните неща от живота ми, но имам и много постижения, с които се гордея – по-добър живот, по-добра работа, истински приятели, семейство, което ме подкрепя. А съм „болна“! Пия лекарства за „притъпяване“ на негативните емоции, трупам гнева, а искам да съм спокойна. Искам, ако имам 1 свободен час, да чета книга, без да чувствам вина, че почивам, искам… да съм в хармония с вътрешното си АЗ! Чета наръчници, пия хапчета, опитвам се да си помогна, но се въртя в омагьосания си кръг. А съм на 34 години… Как да направя така, че отново да мога да се радвам на мъничките и големите неща в живота?

Отговор на зададения въпрос:

Като начало – защо пиете „хапчета за притъпяване”, при условие, че това  е бягство, а не решение? Нима искаме да притъпим усещането за живеене? Не ни ли стига притъпяването от света? Безмислени сериали и предавания, които жужат от телевизора, излизане с „приятели”, които не ни разбират, ходене на безрадостна работа, очаквайки „притъпено” времето да мине? Мога да продължа списъка до безкрай.

Запитайте се какво истински обичате да правите, самата вие. Дали изразявате Себе си чрез работата и ежедневието си и дали имате нещо истински свое и уникално в живота си. Казвате, че имате „по-добър живот, по-добра работа…”. А ваши ли са? Това вашият живот ли е? Вашето призвание? Вашата среда? Ако да, защо изпитвате вина и имате нужда да притъпявате реалността си?

Запитайте се какво правите истински добре, независимо какво мислят другите, и на какво можете да се посветите така, че мислите за “важните” задачи, които имате да вършите да изчезнат и умът ви да намери Центъра на покоя поне за това време.

За какво сте мечтала като дете или преди години, какво ви е изпълвало с ентусиазъм и енергия за живот и дали не сте оставила някои от тези мечти да умрат, от страх, че тези мечти са глупави или сте повярвала, че са „невъзможни”.
Кои са компромисите, които сте правила и продължавате да правите.

Дали не сте започнала да се идентифицирате с външни неща и постижения (кариера, приятели, вещи), постепенно губейки собствената си личност за сметка на социално приемлива „успешна” идентичност?

Може ли поне един ден да се събудите сутринта, без план и да прекарате деня си съвсем спонтанно – да излезете навън и да тръгнете без посока или да предприемете сама пътуване до друг град, за да посветите това време на себе си и на душата си. Това упражнение по „неправене” го дадох в една от Инсайтинг групите ни за развитие потенциала на личността и то доведе до някои поразителни заключения. Участниците не знаеха какво да правят с времето си – времето за тях!

Къде е спонтанността и естествената радост да бъдеш? Не се ли е притъпила от ежедневието и от това, което другите очакват от вас да бъдете?

Какви роли сте играла в живота си и колко от тях са истинското ви аз?

Запитайте се: „Коя съм всъщност?” Това, че трябва да притъпяваме нещо в себе си е просто знак, че не сме себе си.

Животът става доста по-простичък, когато си отговорим на въпроса – „Да бъдеш или да имаш?”. Всъщност аз мисля, че човек ще има всичко важно в живота си, ако е себе си.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА! -   INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА!   18 – 27 ЮЛИ S/ 10-дневен ритрийт в атмосферата на Спокойствието Силата Свободата Самостойността Споделеността с Д.    Как се строи къщата на разЛичността Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, […]
  • Quantum Red - InSighting U!nique Quantum Red   Квантово генерирана случайност, червеното хапче на неопределеността и мартеницата на синхроничността 1 МАРТ 2020 Да бъгнем К0да на най-българския празник aka  По пътя на червено-бялата нишка Quantum Red (QR) — В есенция Онези, които знаят, не говорят; онези, които говорят, не знаят. QR — И все пак… Квантово генерирани случайности, […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев