страховата невроза

Как да преодолея така наречената от моя лекар нервна криза?

Преди малко повече от две години преживях така наречената от моя лекар нервна криза. Случиха ми се поредица от неприятности. Ходих при психиатър и пия и до момента лекарства предписани ми от него. Но след вече осем месеца лечение започнах да сънувам кошмари и пак се появи среднощното събуждане, сутрин се събуждам с треперене и така поне до към обяд, после отминава от само себе си. Моя лекар ми обясни, че това било нормално и че вече сме се справили с големите проблеми, но всички тези неща създават една тревожност у мен и имам чувството, че ми трябва много малко, за да се срина пак. Как да преодолея тази криза? Има ли начин да се справя сама? Моля Ви, помогнете ми!

Отговор на зададения въпрос:

Винаги съм казвал, че психотерапията е умело ръководен от терапевта процес на самопомощ. Потърсете психотерапевт, който да ви научи как да си помогнете. Лекарствата потискат симптомите, но не решават проблемите. Даже с времето може и да ги задълбочат, защото потискането не е добра стратегия за справяне с проблемите. В един момент целият потискан материал може да изригне като разбушувал се вулкан.

Тревожността, която изпитвате е знак, че трябва да направите промяна – в себе си, в живота си, в света, който сглабяте в съзнанието си. Не е нормално да се чувствате зле, независимо кой какво ви казва. Защото не може нормата да е болката, кошмарите, тревожността. Те са предвестниците на промяната, които трябва правилно да разчетете. А дали тази промяна ще се прояви под формата на „пролетен полъх” или ураганна буря – изцяло зависи от вас.

Знаете ли, че въпросът винаги съдържа в себе си отговорът? Казано по друг начин и проблемът, и решението се намират на едно и също място – вътре във вас. Отвъд воала на объркаността ни има нещо, което може да помете като с магическа пръчка всичките ни дилеми, тревоги и страхове – Силата, която всеки носи в себе си; Силата, която носи със себе си промяната.

Събудете се. Кошмарите са само илюзия на ума, която вие препотвърждавате чрез така наречената реалност. Кога е моментът да направите Различен избор, за да имате Различен живот? Точно в този момент! Защото няма миг извън настоящия.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Как да излекуваме паник атаките? - Разговор с психотерапевта Д-р Димитър Тенчев за лечението на паническите атаки в предаването „България сутрин“ по Bulgaria On Air. Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е […]
  • Паническото разстройство е една възможност да преобразите живота си - Здравейте! Искам да споделя впечатленията си от д-р Димитър Тенчев и InSighting Център. При него ме доведоха паническите атаки, които изпитвах от близо година. Преди да се запозная с д-р Тенчев положението бе следното – трудно пътувах с каквото и да е превозно средство. Усещах как се задушавам, сякаш умирам. Едно просто пътуване, например от квартала до центъра, беше сериозно […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев