страховата невроза

Как да преодолея така наречената от моя лекар нервна криза?

Нервна криза — вик от психиката за промяна

Преди малко повече от две години преживях така наречената от моя лекар нервна криза. Случиха ми се поредица от неприятности. Ходих при психиатър и пия и до момента лекарства предписани ми от него. Но след вече осем месеца лечение започнах да сънувам кошмари и пак се появи среднощното събуждане, сутрин се събуждам с треперене и така поне до към обяд, после отминава от само себе си. Моя лекар ми обясни, че това било нормално и че вече сме се справили с големите проблеми, но всички тези неща създават една тревожност у мен и имам чувството, че ми трябва много малко, за да се срина пак. Как да преодолея тази криза? Има ли начин да се справя сама? Моля Ви, помогнете ми!

Нервна криза — отговор на зададения въпрос:

Винаги съм подчертавал, че психотерапията е умело ръководен от психотерапевта процес на самопомощ, чрез който се достига до изцеление от тормозещото ви психическо състояние/разстройство. „Лекарят лекува, природата изцелява“ е казал Хипкрат. И в този процес лекарствата (които потискат симптомите, но не решават проблема) нямат резонно място (изключвам тежките психотични състояния и генетично предетерминирани заболявания, които са прерогатив на психиатрията).

Потърсете психотерапевт, който да ви покаже пътят и излаза от това драматично състояние.  И по възможност нека да е терапевт, който разбира онтологията на нервната криза и прилага преживелищните методи на терапия за решаването ѝ, а не се опитва просто да потисне или маскира симптоматиката ѝ.

Така наречената от вас нервна криза не е стихийно психическо състояние, дължащо се на случайността, а недвусмилен знак на душата, която „крещи“ за промяна. Кое е довело до нервната криза (обикновено не е само изолирана житейска случка, а дълго трупан компромис) и каква адекватна промяна може да я накара да изчезне? Кои сфери от живота изискват спешна ревизия и промяна? Потиснат ли е потенциалът на личността и креативността ви? Има ли постоянен малък тиранин в непосредствената ви среда? Психотерапията добива различен цвят и смисъл, ако психотерапевтът разбира същността на нервната криза (подобно на паническото разстройство), а не се стреми просто да я притъпи с думи или лекарства, за да се почувства пациентът по-комфортно.

Тревожността, която стои в основата на всяка нервна криза е знак, че трябва да направите промяна – в себе си, в живота си, в света, който сглабяте в съзнанието си. Не е нормално да се чувствате зле, независимо, че „всички в този стресов свят се чувстват зле“. Защото не може нормата да е болката, кошмарите, тревожността. Те са предвестниците на промяната, които трябва правилно да разчетете. А дали тази промяна ще се прояви под формата на „пролетен полъх” или ураганна буря – изцяло зависи от вас.

Знаете ли, че въпросът винаги съдържа в себе си отговорът? Казано по друг начин и проблемът, и решението се намират на едно и също място – вътре във вас. Отвъд воала на объркаността ни има нещо, което може да изличи като с магическа пръчка всичките ни дилеми, тревоги и страхове – Силата, която всеки носи в себе си; Силата, която води със себе си промяната.

Събудете се. Кошмарите са само илюзия на ума, която вие препотвърждавате чрез така наречената реалност. Кога е моментът да направите Различен избор, за да имате Различен живот? Точно в този момент! Защото няма миг извън настоящия.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Шансът за промяна в рамката на социалната изолация и COVID-19 - Изолацията е рамка, която пресира психиката. Пандемията е паузата, която дава шанс за истинска промяна в живота. Авторитетният психотерапевт, лектор и писател д-р Димитър Тенчев е отново гост в предаването „100% будни“ по БНТ. Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в […]
  • Страх, тревожност и паник атаки по време на коронавирус (COVID-19) - Едно интервю на Йовка Йовчева с психотерапевта д-р Димитър Тенчев в предаването „РеАктивно“ на Дарик радио. Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев