Казуси - Как да си помогна

Как да се справя и отново да бъда доволен от себе си човек?

От 3 години съм самотна майка, а може би още от забременяването с моята дъщеря. Справям се с отглеждането й, опитвам се да си изясня причините за това да съм самотна майка без подкрепа и разбиране от страна на бащата, както и на моите родители. Бащата се сеща, когато  му е кеф, че имаме дете, но защото не можел да ме понася, затова не я виждал. Намерил си нова жена с 12-годишно дете. Гледа нейното, а за нашето нищо не прави. Родителите ми искат да живея по техните разбирания, да си намеря някой, който да се грижи за нас, а аз имам нужда от толкова много неща, от човек до мен, с когото да споделям, да се радвам на живота. А аз не се радвам, въпреки, че имам прекрасно дете. Искам да съм здрава, защото в момента не съм (не е временно неразположение). Всички ми казват да се стегна, намери си някой. Как като не виждам нищо хубаво? Как да се справя и отново да бъда доволен от себе си човек, един добър и отговорен родител и прятел на детето ми?

Отговор на зададения въпрос:

Самосъжалявате ли се? Честно? Лесно е да влезнем в ролята на жертва. Но е трудно да излезнем от нея. Целият свят е виновен за положението, в което се намираме, нали? Бащата на детето е с друга и не ви подкрепя. Родителите ви се месят. Искате мъж, с който да споделяте, но го няма. Нищо не се случва както го искате и имате пълното право да тропате недоволно пред съдбата с крак.

Нека ви разкажа вашата история по друг начин. Имате прекрасно дете, което е с вас и до вас. Съпругът ви е с друга жена и гледа чуждо дете. Този мъж сте допуснала до себе си по една или друга причина. Със сигурност обаче това не е човекът, когото сте обичала. Маските на фалша са паднали. Съдбата ви е освободила от човек, който не ви заслужава, който не заслужава и дъщеря ви. Има следната аксиоматична истина – когато от живота ни си отиде старото, винаги се появява нещо ново, което е по-добро – стига да не сме вкопчени в болезнена хватка за миналото. Тази истина може да се представи и по друг начин. Когато се затвори една врата, се отваря нова – стига да не остане незабелязана.

Родителите ви дават тон в живота, който не харесвате. В хипнотерапията никоя проба за въвеждане в хипноза не се разглежда като неуспешна, дори и да не е постигната целта чрез нея. Тя е още една обратна връзка за това кое не работи, съответно още една стъпка към целта. Родителите ви дават тази обратна връзка – че трябва да отвоювате свободата си и тази на детето ви – от тях и от света, който ви потиска. Ще бъдете доволен от себе си човек едва след като станете свободен човек – от оковите на чуждите мнения, съвети, действия или бездействия. Това ще е и най-добрият урок, който можете да дадете на детето си. Урок по свободомислие.

Коя от двете истории избирате? Ако е първата – приемете съдбата си и не се оплаквайте от нея. Ако е втората – вече имате цел. Да сте свободна и достатъчна за себе си и съществото, което обичате.

„Робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство” – Яне Сандански.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • InSighting Пътешествия към безкрая - InSighting Пътешествия към безкрая   РАЗ/МАХ Годината на Металния Плъххх Заминах самотен, пристигнах сам, завърнах се самостоен Преломен ритрийт в планината с Д. “Моята вяра не се нуждае от вярата на другите.” Морфеус. Матрицата Раз/мах— на Мах Концепцията? не, този път няма концепция. Поне не познатия вербален концептуален разбор преди ритрийт. Логично ще зададеш въпроса […]
  • INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА! -   INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА!   18 – 27 ЮЛИ S/ 10-дневен ритрийт в атмосферата на Спокойствието Силата Свободата Самостойността Споделеността с Д.    Как се строи къщата на разЛичността Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев