Казуси - Неудовлетворение

Няма го живеца и не знам откъде да намеря силите да се променя

Съгласна съм напълно, че ние сме отговорни за всичко, което ни се случва и най-вече за „драмите“ в живота ни. В последния месец имах проблеми в работата, породени от неуспехи в общуването с хората – мисля си, че не греша, държа се добре, тактична съм… а нещата не се получават. В личния живот същата работа – от доста време нямам човек до себе си, само сексуален партньор, с когото също се виждам сравнително рядко, а в интерес на истината го харесвам не само за секс, но както изглежда нищо повече от това няма да се случи. Приятели – малко или по-добре да кажа никакви. Усещам се как и аз самата напоследък се изолирам от хората, започва да ми коства големи усилия да разговарям, дори да стана сутрин от леглото, да изляза навън… И бам – себореен дерматит, бам – откриват ми болест на Хашимото! А аз продължавам да изтезавам тялото си с вредна храна, алкохол, обездвижване, изолация. И уж осъзнавам, че за всичко това съм си виновна само аз, в живота ми е имало и възходи и падения, но ми става все по-трудно да намирам пътя. Казвам си – ще променя това, ще се откажа от онова, ще започна нещо ново, интересно и… нищо. Та така, не знам как, откъде, а не се харесвам такава, обвинявам се, чувствам се виновна, неудовлетворена, жалка дори. На 27 години съм, с приятна външност, но в последния „сериен“ месец изглеждам сякаш състарена, унила, уморена, няма го живеца и не знам откъде да намеря силите да се променя. 
Благодаря ви, че изчетохте всичко това.

Отговор на зададения въпрос:

Изглеждаме по начина, по който се чувстваме. Видно от писмото ви, вие сте заобиколена от нездравословни отношения, които рефлектират върху здравето ви и живота ви. Доброто държане, стремежът да сте тактична са показатели, че там където се намирате не сте себе си.
Няма нищо лошо в това да останете сама, докато откриете сродната си среда. При наличието на взаимоотношения, които единствено ви вредят, това е най-доброто, което можете да направите. Първо, няма да ви се налага да се изтезавате влизайки от роля в роля и второ, едва когато започнете да бъдете себе си, можете да привлечете правилните хора във всяко едно отношение. Самосъжалението от друга страна е изключително вредна житейска философия, тъй като по този начин привличате единствено ситуации, които автоматично препотвърждават ролята ви на жертва. Единственият начин да излезете от драмата е да промените отношението си към ситуацията, в която се намирате. Фактът, че имате желание да се изолирате от хората показва, че около вас има неподходящи хора, които трябва да отпаднат от живота ви. Ако желаете да правите някакви промени започнете от там. Също така няма как да намерите пътя, ако се разпилявате между вина и самосъжаление. Личният път е път, който се основава на мотивация на развитието (мечтите ни), а не на дефицитната мотивация (на страховете), която в момента изповядвате. Напишете списък на мечтите си, обърнете внимание на нещата, които ви инспирират и възраждат отдавна угасналата искра на ентусиазма. Разберете коя сте, какво харесвате наистина, а не хората около вас. В момента, в който започнете да бъдете себе си, със сигурност ще сте стъпили на личния си път. А на него със сигурност няма как да се загубите повече.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Дао на дъжда v.2.0 - InSighting Unique! Дао на дъжда v.2.0   Новолуние, (пред)новогодишно пречистване и метасинхронизация  В една уютна инсайтърска вечер 26 декември ’19 Дао на дъжда — инспирираща притча, пренастройваща Дао-то ти Веднъж в едно село настанала страшна суша и жителите му повикали на помощ един странстващ даоски монах. Даосът дори не влязъл в селото, а се затворил […]
  • Daiki’s Class 2019/2020 - InSighting Unique! Daiki’s Class 2019/2020     9 Unique събития 9 Портала към Принципа 1 InSighting година U 991 Истина 008 Сила 999 Свобода  Daiki’s Class — що е то? Класът на Дайки за специални преживявания Групата на Дайки за необикновени моменти U-Ядрото на InSighting с Дайки Учебният час на Дайки за необичайности  Трансперсоналните пътешествия […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев