страховата невроза

От близо 10 години имам паническо разтройство

От близо 10 години имам паническо разтройство. Взимала съм сероксат под наблюдение на д-р, но не забелязвам положението да ми се е подобрило. Понякога имам панически атаки изразяващи се в лошо настроение, депресия, апатия, виене на свят, звездички пред очите, сърцебиене. В такъв момент имам чувство, че умирам. Чувствам се неориентирана и трябва да се хвана за нещо, защото имам чувство, че ще падна. Тези неприятни симптоми ме връхлитат дори, когато съм на работното си място – просто за секунди губя ориентация и се хващам за бюрото. Страшно неприятно изживяване, а и неудобство да не ме забележат колегите. На 38 г. съм. Ще съм Ви много благодарна, ако може да ми дадете съвет и да ми помогнете. Ако е необходимо и на преглед мога да дойда.

Отговор на зададения въпрос:

Да, паническото разстройство е неприятно преживаване, но не е опасно  за живота или за разсъдъка ви. Безспорно то може да влоши качеството ни на живот и да ни направи доброволни затворници на… страха. Винаги съм подчертавал пред пациентите, че паник атаките са страх от страха.

Но… паническото разстройство е напълно лечимо състояние. Не с лекарства! Сама сте се убедила, че те не са ви помогнали. А с психотерапия и промяна. Паническото разстройство е бунт на организма срещу живота, който водим. Срещу това, в което сме се превърнали за сметка на истинското си аз. Може да се каже, че паническото разстройство е един риторичен въпрос: „В какво се превръщат мечтите?”

А иначе то само по себе си изключително добре се повлиява с преживелищна терапия – хипнотерапия и Инсайтинг интензивно дишане. Процентът на повлияниете случаи е много голям.

Позволили сте много време да мине и едно състояние, което е симптом за това, че сме се отклонили от правилната траектория на съдбата си, да се превърне в навик. А навикът смея да кажа е не втора, а първа природа на човека.

Време е за промяна!

 

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Паник атаките и депресията след отпуск са шанс за промяна - Как да се справим със стреса след ваканцията и как да се преборим със страховете си от промяна — д-р Тенчев гостува в ефира на „Дарик“ радио. Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. […]
  • Екзистенциалната депресия  - ЕКЗИСТЕНЦИАЛНАТА ДЕПРЕСИЯ Депресията на разЛичностите Един сеанс с д-р Димитър Тенчев Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев