Казуси - Как да си помогна

От малка съм се вглъбила в себе си и съм спряла да слушам

От малка съм се вглъбила в себе си и съм спряла да слушам, освен когато ме гледат в лицето отблизо. Т.е. имам навик да не слушам, когато се радвам, че чувам нещо приятно, имам големи проблясъци и веднага следва срив и дори шум в ушите. Ще се радвам на съвет. Не ми се удава да медитирам, защото гледам двете си деца сама, а те са винаги наоколо. Ентусиазиран родител съм, но и това ми е важно. Чета ви с интерес и съпричастие… Бих могла да се похваля с отлично здраве на 43 години, ако не беше слуховата драма. Спортувам с радост, чета с радост, живото общуване не ме радва често, претенциозна съм за събеседник иначе съм любезна. Загубих цялото си коренно семейство, починаха заради свръхконсумация на храна, кафе, алкохол, цигари. По-голямата ми сестра се самоуби на 43 години от скука, беше свръх начетена и свръх самотна. Нямаше с кого да се споделя удоволствието от знаенето на много езици, познанието на много автори и мрачната си поезия, но отгледа три деца, чието бъдеще не беше академично, затова разочароващо израснах с постоянното и неодобрение, то ме тикаше към самоизследване и самоусъвършенстване. Някъде на 20 години вече не ми трябваше ничие одобрение, моите приятели казват (не без завист), че постигам всичко, което поискам, колкото и безумно да изглежда. Често се чувствам омиротворена или ентусиазирана, но не чувам добре. Още не съм се примирила. Напук на медицински прогнози слухът ми не се влошава (точно обратното), но много бавно се подобрява, колкото и да се напъвам да внимавам или да чакам търпеливо и уверено. Диагноза: невритис нерви акустици билатералис. Благодаря!

Отговор на зададения въпрос:

Слуховите проблеми имат своето психосоматично обяснение.  Има неща, които отказваме да чуем в живота си. Една моя позната временно загуби слуха си на едното ухо, когато чу, че синът й е починал.

Прекрасно е, че имате възможност да изпитвате радост и ентусиазъм, че можете да постигате всичко, което поискате, както и, че не се нуждаете от одобрението на останалите. От писмото ви става ясно, че проблемите със слуха са започнали от детството ви като ответна реакция на ситуация от външния свят. Необходимо е да се проведе терапия, при която да се установи алгоритъмът на заболяването, при какви ситуации се активизира проблемът и при какви съответно симптомите отшумяват.

Аз бих препоръчал трансперсонална  хипнотерапия – един авангарден метод, който все повече прилагаме в нашия център. Докоснете се до автентичното си аз и тогава проблемът с голяма вероятност ще изчезне.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • ХИПНОЗАTA МОДУЛ R(еволюция) - InSighting UNIQUE!   ХИПНОЗАTA  МОДУЛ R(еволюция) Вътрешни пътувания, СубсТранс, Мултиверсума и Ти  (в оригиналната си версия) 29 ноември – 1 декември ’19 Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting […]
  • ХИПНОЗАTA  МОДУЛ M - InSighting UNIQUE!   ХИПНОЗАTA  МОДУЛ M Mахалото Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев