По какъв начин можем да променим живота си с дишане?

По какъв начин можем да променим живота си с дишане? Можем ли вкъщи да правим упражнения за правилно дишане?

Отговор на зададения въпрос:

Истинските промени в живота ни настъпват неусетно. Един ден се събуждаш и установяваш, че животът ти никога няма да е същият, защото ти не си същият човек. Промяната настъпва в нас.

Как се случва това? В обичайно състояние на съзнанието дишането ни е равномерно, повърхностно, с пауза между вдишване и издишване. В момента, в който преживеем някаква силна емоция като еуфория, страх, дишането ни моментално се променя – става повърхностно и накъсано. При интензивното дишане се случва точно обратното. Започваме да дишаме интензивно, дълбоко, цялостно, заличаваме паузата между вдишване и издишване и това много бързо ни въвежда в променено състояние на съзнаниетоИнтензивното дишане е преживелищен метод, посредством който ние сами вкарваме ентропия /хаос/ в съзнанието си. И като резултат започват да излизат наяве психосоматични блокажи, които години наред сме задържали в себе си. Докосвайки се до своето несъзнавано, ние се докосваме до себе си, демаскираме се от ролите, които играем в ежедневието си и виждаме кои сме всъщност, какво се крие вътре в нас. Когато редовно практикуваме интензивно дишане, в живота започват да се отварят или затварят врати. Така се отключва и пътят към промяната. Вече само от нас зависи дали ще я интегрираме в живота си или ще се уплашим и ще дадем заден ход.

Не е препоръчително Интензивното дишане да се практикува самостоятелно. Аз самият, когато го правя, го провеждам в присъствието на инструктор от центъра. Причините са много. От една страна по този начин се осигурява цялостността на дихателната сесия – има човек до теб, който може да ти зададе ритъм, да ти  подаде вода, ако си жаден, да ти хване ръката (запълвайки т.нар. „травми поради недостиг”) или да ти подаде кърпичка, ако имаш силна емоционална сесия. От друга страна понякога самата дихателна сесия е съпроводена с хиперактивност – желание да се движиш, да танцуваш  и е важно до теб да има някой, който да се погрижи да не се удариш в нещо или да не се нараниш по някакъв начин. По време на дишането човек е в променено състояние на съзнанието и инструкторът е необходим, за да подпомогне дишащия по такъв начин, че вниманието му да е изцяло насочено към самата практика.

Има други дихателни техники, които могат да се практикуват самостоятелно, но не и интензивно дишане.  Преподаваме такива в центъра ни.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Quantum Red - InSighting U!nique Quantum Red   Квантово генерирана случайност, червеното хапче на неопределеността и мартеницата на синхроничността 1 МАРТ 2020 Да бъгнем К0да на най-българския празник aka  По пътя на червено-бялата нишка Quantum Red (QR) — В есенция Онези, които знаят, не говорят; онези, които говорят, не знаят. QR — И все пак… Квантово генерирани случайности, […]
  • Дао на дъжда v.2.0 - InSighting Unique! Дао на дъжда v.2.0   Новолуние, (пред)новогодишно пречистване и метасинхронизация  В една уютна инсайтърска вечер 26 декември ’19 Дао на дъжда — инспирираща притча, пренастройваща Дао-то ти Веднъж в едно село настанала страшна суша и жителите му повикали на помощ един странстващ даоски монах. Даосът дори не влязъл в селото, а се затворил […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев