казуси - страх и фобии

Преди около 10 години, един мъж ме преби и оттогава изпитвам голям страх от агресия

Преди около 10 години, един мъж ме преби и оттогава изпитвам голям страх от агресия. Само като видя някой да е ядосан и да ме заплашва, просто блокирам. Бихте ли ми казали как мога да реша този проблем?

Отговор на зададения въпрос:

„Блокирането” е вашата защитна реакция да отговорите на ситуации, които идентифицирате с травматичното преживяване. Проблемът ви има решение. Необходимо е да се освободи травматичният материал, натрупан в несъзнаваното (някои неправилно го наричат подсъзнание) и то по такъв начин, че повече да не се проявява под формата на страх и да не влияе върху качеството ви на живот. Това би могло да стане посредством хипнотерапия или чрез интензивно дишане (накратко – чрез преживелищни методи), които имат мощен освобождаващ ефект.

Когато носим травма от миналото, рационалните доводи и волевите усилия не ни помагат да преодолеем страховете си, които са станали наше второ аз. Напротив – препотвърждават ги и ги бетонират в ума ни. Страхът е ирационален по своята природа и е най-силната негативна емоция, която човек преживява. Той може да бъде преодолян само чрез въображението, а не чрез усилия на волята.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта: