Казуси - Как да си помогна

Натрапчиви мисли или натрапливости — как се лекуват!

Натрапчиви мисли aka натрапливости

Кошмар наяве, който може да бъде най-накрая прекратен

Съществува ли успешен начин да се освободим от натрапчивите мисли? Вече няколко месеца се опитвам да се справя с тях, но уви – почти няма резултат. Продължавам да се чувствам опустошена, предадена и всичко в този стил – като след тежка раздяла! Искам да спра да преживявам отново всеки ден този кошмар! Ако съществува успешен модел за преодоляване на това състояние – моля, насочете ме!

Натрапливи мисли — отговор на зададения въпрос:

Натрапливостите, познати и като натрапчиви мисли са по-тежко състояние от паническите атаки. Безспорно!

Вярвам ви, че искате да спрете този модел на зацикляне, наподобяващ кошмарен омагьосан ден, който се повтаря отново и отново — неспирни негативни/“непозволени“ мисли, страхове, измъчване, самообвинения, „не трябва“, кога най-накрая кошмарът в главата ви ще спре?! Това е амалгамата от натрапчиви мисли в резюме, нали?

Но често именно в постоянното самонаблюдение и анализ е проблемът. Прекомерното желание да се освободим от натрапливостите и непрекъснатият режим на очакване дали най-накрая зациклящо-забиващите натрапчиви мисли няма да изчезнат, сякаш забързват неспирния им поток и увеличават разрушителната им сила. Състоянието много наподобява на психическо самобичуване, което обаче няма пауза, нито почивен ден.

Натрапливи мисли — в какво се състои е адекватното лечение?

Какво е решението? „За да не мислиш за синята мечка, мисли за зеления жираф”. С други думи лечението на натрапливите мисли е тоталното игнориране… на самите мисли, на миналото, свързано с тях, на водовъртежите от емоции, които те пораждат и ви забиват към дъното на отчаянието. И така… култивирате способността да игнорирате, докато накрая натрапливостите не изчезнат незабележимо и не престанат безвъзвратно — точно както са се появили навремето.

Разширявайте периметъра на вниманието си, като го пренасочвате към други, различни, по-приятни неща навън – отново и отново. Желателно е да се издърпате за косата от блатистия терен на натрапчиви мисли, като пренасочите вниманието си към външния свят. Известен е афоризмът „Енергията следва вниманието.“ Спрете да подхранвате натрапливостите, като се фиксирате върху тях и като се опитвате да ги елиминирате една по една. Има едно златно правило в клиничната хипнотерапия: „Пряката борба с подсъзнанието води до пряка съпротива.“

Не борба, а игнориране, незачитане на присъствието им, правенето им несъстоятелни – това е начинът за лечение на натрапчиви мисли.

Преживелищната психотерапия (хипноза, InSighting Интензивно дишане, методите, индуциращи променени състояния на съзнанието) е далеч по-ефективна в тези случаи от чисто вербално-аналитичната психотерапия, която може да продължава безплодно с години. Преживелищните терапевтични методи внасят ентропия в психиката, която я кара да се освободи от чуждите елементи, заседнали на дълбоко несъзнавано ниво (каквито са натрапчивите мисли) и я превръща в единица от по-висш порядък, където натрапливостите, страховете, фобиите, генерализираната тревожност се изтръгват из корен.

Ще завърша с една мисъл, която често забравяме: „Животът е бъдеще, не минало”. Кое ви държи вкопчена в миналото, така че да обсеби настоящето ви и да открадне бъдещето ви?

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • ХИПНОЗАTA МОДУЛ R(еволюция) - InSighting UNIQUE!   ХИПНОЗАTA  МОДУЛ R(еволюция) Вътрешни пътувания, СубсТранс, Мултиверсума и Ти  (в оригиналната си версия) 29 ноември – 1 декември ’19 Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting […]
  • ХИПНОЗАTA  МОДУЛ M - InSighting UNIQUE!   ХИПНОЗАTA  МОДУЛ M Mахалото Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев