Казуси - Как да си помогна

Съществува ли успешен начин да се освободим от натрапчивите мисли?

Съществува ли успешен начин да се освободим от натрапчивите мисли? Вече няколко месеца се опитвам да се справя с тях, но уви – почти няма резултат. Продължавам да се чувствам опустошена, предадена и всичко в този стил – като след тежка раздяла! Искам да спра да преживявам отново всеки ден този кошмар! Ако съществува успешен модел за преодоляване на това състояние – моля, насочете ме!

Отговор на зададения въпрос:

Натрапливостите са по-тежко състояние от паническите атаки. Безспорно!

Вярвам ви, че искате да спрете този модел на зацикляне, наподобяващ кошмарен омагьосан ден, който се повтаря – отново и отново.
Но често именно в това е проблемът. Прекомерното ни желание да се освободим от натрапливостите и непрекъснатото самонаблюдение дали няма да изчезнат, сякаш увеличават разрушителната им сила. Състоянието много наподобява на психическо самобичуване.
Какво е решението? „За да не мислиш за синята мечка, мисли за зеления жираф”. Игнориране… на мислите, на миналото, на емоциите, които ни въртят на шиш, докато те престанат да се появяват е решението за този тип състояние. И пренасочване на вниманието от тях към нещо друго – отново и отново. Не борба, а игнориране, незачитане на присъствието им – това е начинът.

Преживелищната психотерапия е далеч по-ефективна в тези случаи от чисто вербалната терапия и анализите, които могат да продължат с години. Защото тя внася ентропия в психиката ни, която я кара да се освободи от излишното и да се превърне в единица от по-висш порядък, където натрапливостите, страховете, фобиите, генерализираната тревожност нямат повече място.

Ще завърша с една мисъл, която често забравяме: „Животът е бъдеще, не минало”. Кое ви държи вкопчена в миналото, така че да обсеби настоящето ви и да открадне бъдещето ви?

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Хипнозата – психотерапевтични ползи - Разговор за хипнозата и хипнотерапията с д-р Димитър Тенчев в студиото на „100% будни“ по БНТ. Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по […]
  • ХИПНОЗАTA МОДУЛ Т - InSighting UNIQUE! ХИПНОЗАTA МОДУЛ Т Тунелът Trance, Substance, Gong… 30 ноември – 2 декември ’18 Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев