казуси - страх и фобии

Страх ме е да не се проваля

Здравейте, искам да попитам защо винаги когато съм близо до някакъв важен момент за мен в живота, се спирам. Сякаш ме е страх да продължа напред и да успея. На какво се дължи това? Знам, че мога да направя даденото нещо, но сякаш вътрешно се страхувам да не се проваля и не го правя или поне не когато трябва. И така в резултат имам много недовършени неща в живота си и се чувствам неудовлетворена. Как да премина тази вътрешна бариера?

Отговор на зададения въпрос:

Иска се смелост да можеш да последваш мечтите си. Но ти трябва отдаденост, за да ги реализираш. Има хора, при които много силно е заложено инициирането на даден проект. При тях началото винаги е силно, а финалът сякаш се забавя безкрайно във времето и проектът никога не завършва. За да започнете да довършвате нещата в живота си е много полезно да започнете с малки стъпки в това отношение.
Неудовлетвореността е в резултат, че се чувствате затрупана от множество неща, които сякаш ви притискат с подробности, които чакат на вас и пораждат усещането за дефицит на време и несправяне. Без значение на какъв етап са всичките ви житейски проекти, освободете се психически от тях като някаква купчина задачи, които трябва да свършите. Направете нещо различно – поставете си задача, която да ви олицетворява напълно, нещо, което ви харесва, изразява ви, приятно ви е да го вършите и изпълнението му като резултат ще ви донесе радост.

Най-добре да е нещо, което ако направите, ще ви носи усещането, че сте надскочили себе си. Определете си срок за изпълнението му – разумен. Месец, три, но не повече от шест месеца. И в рамките на този срок го изпълнете обезателно. Дори всичко останало да зарежете, изпълнете тази задача. Изпълнете я по този начин все едно от нея зивиси животът ви. Приемете я като воинска задача, като обещание, обет, който давате пред себе си. Ако го направите както трябва, нещата ще се отпушат. Достатъчно е едно нещо да направите съвършено, за да постигнете съвършенството във всяка сфера на живота си.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • REFRAMING 3 ШИКАН ТАЗА - InSighting Unique! REFRAMING 3 ШИКАН ТАЗА БЪДЕЩЕ НАСТОЯЩЕ РАЗБИЙ РАМКАТА ЗА 5 МИНУТИ@ В една нощ на самотния 4 ОКТОМВРИ На живо или по Skype 5 минути @ Рамка няма.     Окей. Отново сме в режим Reframing. Помниш Мързеливата Ръка? Преломна практика. Достатъчно е да владееш едно пръстче от ръката си, за да отпуснеш […]
  • ПАНИК БУТОН ЗА ПАНИК АТАКИ - ПАНИК БУТОН за ПАНИК АТАКИ   ИЛИ ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО ИСТИНАТА, КОЯТО ЩЕ ТЕ НАПРАВИ СВОБОДЕН  ОТ ПАНИК АТАКИТЕ   И от компромисите, които са ти ги причинили  Какво са паник атаки aka паническо разстройство? — определение от InSighting Център Неочаквани и повтарящи се атаки от интензивен страх (оттам и името “панически”), които отключват синдромокомплекс (казано […]