казуси - страх и фобии

Страх ме е да не се проваля

Здравейте, искам да попитам защо винаги когато съм близо до някакъв важен момент за мен в живота, се спирам. Сякаш ме е страх да продължа напред и да успея. На какво се дължи това? Знам, че мога да направя даденото нещо, но сякаш вътрешно се страхувам да не се проваля и не го правя или поне не когато трябва. И така в резултат имам много недовършени неща в живота си и се чувствам неудовлетворена. Как да премина тази вътрешна бариера?

Отговор на зададения въпрос:

Иска се смелост да можеш да последваш мечтите си. Но ти трябва отдаденост, за да ги реализираш. Има хора, при които много силно е заложено инициирането на даден проект. При тях началото винаги е силно, а финалът сякаш се забавя безкрайно във времето и проектът никога не завършва. За да започнете да довършвате нещата в живота си е много полезно да започнете с малки стъпки в това отношение.
Неудовлетвореността е в резултат, че се чувствате затрупана от множество неща, които сякаш ви притискат с подробности, които чакат на вас и пораждат усещането за дефицит на време и несправяне. Без значение на какъв етап са всичките ви житейски проекти, освободете се психически от тях като някаква купчина задачи, които трябва да свършите. Направете нещо различно – поставете си задача, която да ви олицетворява напълно, нещо, което ви харесва, изразява ви, приятно ви е да го вършите и изпълнението му като резултат ще ви донесе радост.

Най-добре да е нещо, което ако направите, ще ви носи усещането, че сте надскочили себе си. Определете си срок за изпълнението му – разумен. Месец, три, но не повече от шест месеца. И в рамките на този срок го изпълнете обезателно. Дори всичко останало да зарежете, изпълнете тази задача. Изпълнете я по този начин все едно от нея зивиси животът ви. Приемете я като воинска задача, като обещание, обет, който давате пред себе си. Ако го направите както трябва, нещата ще се отпушат. Достатъчно е едно нещо да направите съвършено, за да постигнете съвършенството във всяка сфера на живота си.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Съвършенството на Медитацията - ЗА ТЪРСЕЩИТЕ СВОБОДАТА НА УМА, НЕОБУСЛОВЕНОСТ ОТ СВЕТА, КРАСОТАТА НА ДУХА, НА НЕЩАТА СЪЩНОСТТА И ПРЕДЕЛНА ЯСНОТА БЕЗ “ТУК” И ОТВЪД “СЕГА”… INSIGHTING СЪБИТИЕТО НА ПРОЛЕТТА  ПОТРОПВА НА ТВОЯТА ВРАТА! INSIGHTING СЪВЪРШЕНСТВОТО НА МЕДИТАЦИЯТА СИГМА-ОМЕГА aka ИЗКУСТВОТО НА НЕВИДИМОСТТА Шестдневен ритрийт в планината в медитация, умиротворение и синхрон с Невидимия Ред Информация за автора Последни […]
  • Дао на късмета – Има ли рецепта за късмет? - Наглед въпросът изглежда наивен. Всеки би отговорил, че късметът е да имаш попътен вятър в живота (често отъждествяван с успеха). Но дали това е наистина късмет или е само битовистичен успех? Ще разгледаме няколко произволни примера за успех, объркан с късмет.

доктор Димитър Тенчев

Доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев
доктор Димитър Тенчев

Най-нови публикации от доктор Димитър Тенчев