Междуличностни проблеми

Той „избяга“ в първия момент от каквото и да било развитие на връзката ни

Аз съм момиче на 26 години с осемгодишна емоционална връзка. Живеем заедно, на семейни начала от 4 години. Последната година аз заговорих за деца, но той категорично отказваше. Мисли, че има време, били сме млади (той е на 28 години). И двамата работим, материално сме осигурени, имаме дом, кола и всичко, което е необходимо за една връзка. Твърдим и двамата, че се обичаме. Проблемът дойде след новата година. След празниците той ми каза, че не знае дали аз съм жената за него, с която иска да създаде семейство и най-основното – че иска време, за да реши дали ще сме заедно. Аз се изнесох от общия ни дом и сега близо 4 седмици сме разделени. Той ми се обажда често, чуваме се, но все още не бил готов. Аз какво да правя? Чувствам се излъгана, предадена от най-близкия ми човек и уж го обичам, но откакто съм сама, много промених мисленето си. На мнение съм, че с тази негова нерешителност какво семейство бихме създали заедно, та той „избяга“ в първия момент от каквото и да било развитие на връзката ни. Много ми е тежко и основния въпрос е – колко време да му дам? Нима за един месец не можеш да осъзнаеш дали обичаш един човек, с който си бил 8 години. Ще съм Ви много благодарна, ако дадете своя професионален съвет.

Отговор на зададения въпрос:

Хубаво е да погледнете обективно на ситуацията, без излишната емоционална оцветка, която вкарва в порочен кръг и прави решенията тежки…

Попитайте се дали наистина обичате този човек или сте свикнали с него и сте превърнали любовта си в навик. Попитайте се дали той е наистина човекът за вас, който ви подхожда и с който вие самата искате да бъдете, без да се страхувате, че вие може да не сте жената за него. Често се опасяваме дали ние сме достойни и достатъчно добри за човека до нас без да се замисляме дали този човек е истински подходящ за самите нас и дали той ни дава това, от което се нуждаем.

Нужно е да сте уверена в собствената си стойност и значимост като жена и да знаете какви са комромисите, които няма да допуснете със себе си, какво е отношението, с което няма повече да се примирявате. Попитайте се защо поддържате желанието да сте с него – дали от истинска обич и чувство за съвместимост или от страх, че ще останете сама и няма да понесете такава голяма промяна. Помислете дали връзката ви е давала истинската топлота, разбиране и подкрепа, от които се нуждаете или илюзорна сигурност. Попитайте се дали имате сходна визия за живота с този човек и дали гледате в една посока или стремежите ви са започнали да се разминават. Дали сте се развивали в тази връзка и сте израствали заедно или сте изпаднали в стагнация и е време пътищата ви да се разделят. Дали връзката ви има потенциал или се е изчерпала и е станала нещо излишно в живота ви, от което следва да се освободите. Попитайте се дали сте се примирявали с по-малко, отколкото сте желали, и дали сте готова да отворите път на нещо по-добро да дойде в живота ви като отсраните компромисите. Дали този човек щеше да е толкова нерешителен, ако истински ви обича? Дали е нужно да чакате някой друг да реши вместо вас бъдещето на връзката ви, или е по- добре вие първа да изразите своето решение, поемайки отговорност за него?
Отговорът е вече във вас, само трябва да го осъзнаете.

И още нещо, което е крайъгълен камък на философията ми за водене на психотерапия: „Когато се затръшне една врата пред носа ни, ние сме толкова вторачени в нея, че не можем да видим новата врата (възможност), която вече се е открехнала много, много близо до нас”. Тя води към нови хоризонти и висини в живота, които със сигурност са по-добри. Защо ли? Защото законът на промяната е единственото непреходно нещо във Вселената. Казал го е Буда. И ние трябва да се съобразим с преходността на нещата – независимо дали ни харесва или не. Всяко нещо в този свят има начало и край. Опитът да го задържим, когато то ни се изплъзва се превръща в агония.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • InSighting Пътешествия към безкрая - InSighting Пътешествия към безкрая   РАЗ/МАХ 23 – 28 ОКТОМВРИ Годината на Металния Плъххх Заминах самотен, пристигнах сам, завърнах се самостоен Преломен ритрийт в планината с Д. “Моята вяра не се нуждае от вярата на другите.” Морфеус. Матрицата Раз/мах— на Мах Концепцията? не, този път няма концепция. Поне не познатия вербален концептуален разбор преди ритрийт. […]
  • INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА! -   INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА!   18 – 27 ЮЛИ S/ 10-дневен ритрийт в атмосферата на Спокойствието Силата Свободата Самостойността Споделеността с Д.    Как се строи къщата на разЛичността Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев