Казуси - Как да си помогна

Външно всичко изглежда добре, но в действителност не е така

От три години съм под силно стресово натоварване – както в семейството /болен мъж/, така и на работното място и в часовете за допълнителна работа. Когато за малко се успокоя, ставам отчаяна от живота. Като бях по-млада, времето ми стигаше за всичко, а сега върша същото, но с голямо напрежение и бързане, по-точно настъпва паника за неща, които съм ги вършила хиляди пъти. В момента съм на 57 години и не се чувствувам бодра и жизнерадостна. От това ми състояние на поредица от работа и работа в къщи започнах да пълнея дори, както казват и от въздуха. Старая се да не се изоставям. Външно всичко изглежда добре, но в действителност не е така. И така може ли да ме посъветвате?

Отговор на зададения въпрос:

Вероятно сте в ажитирана депресия, която се проявява в свръхактивност, която прикрива истинските симптоми и в моментите, когато свръхактивността изчезне, налице е пълно отчаяние от всичко. Това, което аз бих ви посъветвал е да обърнете внимание на сигналите, които ви дава душата ви, а именно че явно в живота ви почти напълно липсват неща, които да правите за самата себе си, така че да се чувствате пълноценна като личност. Бодростта и жизнерадостността не могат да бъдат цел, те са резултат от качествен и удовлетворителен живот. Целта е вие да се чувствате добре, а това може да стане единствено, когато сложите себе си, а не задълженията си като приоритет. Пълнеенето може да има много обяснения от психосоматичен характер, но едно от най-честите обяснения е, че човек се обгражда с броня от външния свят, в който не се чувства добре.

Съветът, който мога да ви дам е този, който давам на всичките си пациенти с депресия – промяна – постепенна, последователна, генерална. Ще попитате как? Като излезнете от матрицата, която ви отнема жизнената енергия и изстисква свежестта на позитивните емоции. Знам звучи невъзможно имайки предвид принудата, диктувана от обстоятелствата. Но път винаги има. И го носим в несъзнаваното (подсъзнанието). Просто трябва да стигнем до него и да го препрограмираме.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • InSighting Пътешествия към безкрая - InSighting Пътешествия към безкрая   РАЗ/МАХ Годината на Металния Плъххх Заминах самотен, пристигнах сам, завърнах се самостоен Преломен ритрийт в планината с Д. “Моята вяра не се нуждае от вярата на другите.” Морфеус. Матрицата Раз/мах— на Мах Концепцията? не, този път няма концепция. Поне не познатия вербален концептуален разбор преди ритрийт. Логично ще зададеш въпроса […]
  • INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА! -   INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА!   18 – 27 ЮЛИ S/ 10-дневен ритрийт в атмосферата на Спокойствието Силата Свободата Самостойността Споделеността с Д.    Как се строи къщата на разЛичността Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев