Казуси - Как да си помогна

Външно всичко изглежда добре, но в действителност не е така

От три години съм под силно стресово натоварване – както в семейството /болен мъж/, така и на работното място и в часовете за допълнителна работа. Когато за малко се успокоя, ставам отчаяна от живота. Като бях по-млада, времето ми стигаше за всичко, а сега върша същото, но с голямо напрежение и бързане, по-точно настъпва паника за неща, които съм ги вършила хиляди пъти. В момента съм на 57 години и не се чувствувам бодра и жизнерадостна. От това ми състояние на поредица от работа и работа в къщи започнах да пълнея дори, както казват и от въздуха. Старая се да не се изоставям. Външно всичко изглежда добре, но в действителност не е така. И така може ли да ме посъветвате?

Отговор на зададения въпрос:

Вероятно сте в ажитирана депресия, която се проявява в свръхактивност, която прикрива истинските симптоми и в моментите, когато свръхактивността изчезне, налице е пълно отчаяние от всичко. Това, което аз бих ви посъветвал е да обърнете внимание на сигналите, които ви дава душата ви, а именно че явно в живота ви почти напълно липсват неща, които да правите за самата себе си, така че да се чувствате пълноценна като личност. Бодростта и жизнерадостността не могат да бъдат цел, те са резултат от качествен и удовлетворителен живот. Целта е вие да се чувствате добре, а това може да стане единствено, когато сложите себе си, а не задълженията си като приоритет. Пълнеенето може да има много обяснения от психосоматичен характер, но едно от най-честите обяснения е, че човек се обгражда с броня от външния свят, в който не се чувства добре.

Съветът, който мога да ви дам е този, който давам на всичките си пациенти с депресия – промяна – постепенна, последователна, генерална. Ще попитате как? Като излезнете от матрицата, която ви отнема жизнената енергия и изстисква свежестта на позитивните емоции. Знам звучи невъзможно имайки предвид принудата, диктувана от обстоятелствата. Но път винаги има. И го носим в несъзнаваното (подсъзнанието). Просто трябва да стигнем до него и да го препрограмираме.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2021 - ЛЯТО/ЮГ INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2021 ИДВА!   18-27 ЮЛИ ЖИВ-О-ТАТ Ритрийт във вълшебната планина — без усилие, без правила 10 дни  Естественост. Естетика. Еспри.  с Д.  Съм ли си или не си? InSighting Събитието 2021 Идва!  Жив-О-Тат — две топли думи Свобода или сигурност?  Знаеш… че не знаеш. Можеш… но не става. Искаш… не се дава. […]
  • Епохалното откритие на човечеството, обречено на забрава -    Каква е приликата и разликата между петела и орела? Въпросът изглежда наивно елементарен. И петелът, и орелът са птици — имат криле. Първият обаче не може да ги използва, те са рудиментирали. Най-много да направи жалък опит да прехвръкне до близкия градински плет. Докато орелът — господарят на простора — може величаво да се рее […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев