Хипнозата като хапче

Хипнозата като хапче

Публикувано: в. „Политика“/ 19-25 февруари 2005 г.
Интервю на: Кристи Петрова с д-р Димитър Тенчев

 

Жена видяла смъртта си в предишен живот, страстни пушачи забравят за вредния навик след няколко хипнотерапевтични сеанса

Доктор Тенчев помага на хората да изживеят своя душевен катарзис.

Христина видяла смъртта си. Ножът влязъл в гърлото й. Болката била неописуема. Това се случило в предишен живот. Не го осъзнавала, преди да се подложи на хипноза. Отишла в кабинета по трансперсонална психотерапия с оплакването, че се затруднява да преглъща. Опитала какво ли не. Навсякъде й казвали, че проблемът е на психическа основа.“

Маргарита описала езеро. И до него замък. Била убедена, че е живяла там. Споменала дори името на града – Ню Шател. Оказало се, че в сънищата си вижда реално място в Швейцария, без да е стъпвала никога там.

Виолета изпитвала панически ужас от котки. Само при вида им започвала да се тресе и я обливала пот. В състояние на хипноза разбрала откъде идва страхът й – от случка в детството, която не помнела, тъй като била твърде малка. Виолета преодоляла ужасното чувство. Котките вече не я отблъсквали.

Симеон имал сериозни проблеми с килограмите. Наднорменото тегло му докарало куп болести. Подложил се на хипноза. И мислите му престанали да се въртят около тенджерата. Не вярвал, че е възможно да се получи, но сеансите го убедили в противното.

Митко имал припадъци, наподобяващи епилепсията. Докторите не успявали да установят каква е причината. След хипнозата момчето се избавило от проблема.

Бавно, по-бавно

“Ръцете ти се доближават. Бавно, бавно. Чувстваш ги като магнит. Усещаш ли топлината?“ Д-р Димитър Тенчев и клиентът му Иван са погълнати от сеанса. Това е първата им среща. Пробният сеанс по хипнотерапия продължава 35 минути. Според клиента са минали най-много десетина минути. През цялото време той е бил в пълно съзнание. Докторът му дава задачка: „Преброй от 100 назад, като изваждаш при всяко следващо число три. “ Не стана“, остава леко разочарован клиентът. Това, на което е бил подложен, няма нищо общо с филмите, които е гледал. Иван помни всичко, което е станало, и това го прави скептичен. Докторът обаче е уловил симптомите – забавено дишане, движение на очните ябълки като при сън, примигване на клепачите, и смята, че сеансът е преминал успешно. „Филмите от Холивуд създават погрешно впечатление за хипнозата. Истината е, че хипнотизаторът не манипулира съзнанието. Много хора бъркат хипнозата с безпаметност и с възможност клиентът да бъде манипулиран. Смятат, че в това състояние се казват някакви тайни, като пред детектора на лъжата. Изобщо има много митове за хипнозата“, казва Тенчев.

Докторът подчертава, че е хипнотерапевт, а не хипнотизатор. Каква е разликата? „Вторият акцентира върху така наречената сценична хипноза, при която повече се набляга върху зрелищността – ляга жена и отгоре й започват да скачат няколко души като по дъска, без тя да усеща нищо. Хипнотерапевтът използва хипнозата като променено състояние на съзнанието, което вече е ключ към по-успешната терапия на пациента. За това хипнотерапията в България по закон се прилага изцяло от лекари, психолози и стоматолози” казва Тенчев. Той самият е потомствен лекар. Завършил е Медицинския университет в София и здравен мениджмънт, преподава медицинска етика и социална медицина в Медицинския университет. -“ Записал медицина, тъй като му се отдавали химията и биологията, а и смятал, че тази професия е интернационална. Към края на следването вече бил убеден за себе си, че мястото му не е в някоя болница.

„Винаги съм се интересувал от изследването на човешката душа, като основният смисъл е да се намали болката, да се намали неразбирането на самия себе си” казва той. За да вникне още повече в материята той изучил редица философски и религиозни течения.

Хипнотерапевтите като него България се броят на пръстите на ръцете. Той е един от най-търсените. Притежава сертификати с право на практикуване на хипноза и хипнотерапията. Член е на Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия.. Участвал е в семинари и обучения в областта на психотерапията в България и чужбина

Хипнозата е състояние на физическа и психическа релаксация, но не сън, при която се използва силата на подсъзнанието. Всичко се поражда от вашия ум. Как се чувствате, какво правите и какви са отношенията ви с другите хора, се определя от вашите мисловни нагласи. Когато вашето подсъзнание не подкрепя съзнателния ви ум, сама по себе си силата на волята не е достатъчна да надделее над нездравословните навици и модели на поведение. Има нужда от метод, който да програмира подсъзнанието ви така, че то да ви служи по конструктивен начин“, казва д-р Димитър Тенчев. Около 95 процента от хората са податливи на хипноза, според него. Степента на податливост е лека, средна или дълбока “ Както и при останалите професии, тук се изисква 95 процента труд и 5 процента талант” казва Тенчев. С методите на хипнотерапията той може да повлияе на хронична болка като мигрената. Хипнозата се използва и като анестезия. Обезчувствява се една част от ръката и се забожда игла, а хипнотизираният нищо не усеща. Това се прави най-вече при пациенти, които са алергични към упойки. Един от най-известните стоматолози в Щутгарт използва хипноза. При него ходят пациенти от цяла Европа.

Да откажеш хазарта

Кой не е преживявал страх и вълнение? Преди изпити, преди важни срещи, при произнасяне на реч? Ами прословутата сценична треска? Това в общи линии е напълно нормално. Понякога дори е полезно. Уви, подобни безпокойства могат да се превърнат и в сериозен проблем на психична основа. Най-често при д-р Димитър Тенчев идват клиенти със симптоми на невроза, неврастения, хистерия. Той им помага да се срещнат лице в лице със страха си. Много добри резултати се получават и при паническото разстройство-бичът на XX и XXI век. Изразява се в сърцебиене, задух, профузно изпотяване, треперене. Човекът има чувството, че всеки момент ще умре по някаква причина. Или че ще получи инфаркт. Пациентът се страхува да стои сам вкъщи. Хипнотерапията помага много в такива случаи. Посредством нея могат да се лекуват и сексуални смущения от неорганично естество. Тя помага и на хора, които искат да се откажат от вредни навици като тютюнопушенето, алкохолизма и наркоманията. В последните години много хора търсят д-р Тенчев с молба да им помогне да се откажат от хазарта. Оказва се, че това също е вид заболяване, което се лекува изключително трудно. Както и пристрастяването към интернет.

Методите на хипнозата са различни. „Влизането“ може да стане с взиране в една точка в стената или с приближаване на два пръста. Може да бъде с броене или с визуални представи. „Например си представяш как слизаш по стълба и с всяко стъпало потъваш по-дълбоко, по-дълбоко, все по-дълбоко“, казва докторът. Сеансът може да продължи и два часа. Зависи много и дали има вече изградено доверие между лекаря и пациента: “ Много често при клиенти, с които имаме установен контакт, е достатъчно едно махване с ръката и те вече са в състояние на хипноза“.

В по-голямата си част хората, които посещават кабинета по трансперсонална психотерапия, крият от близките си, че ходят там. Въпреки че промяната в тях след сеансите е видима, те се срамуват да си признаят. „Трудно е защото старите навици никнат като плевели. Непрекъснато трябва да плевиш градинката и да се грижиш за нея“, казва хипнотерапевтът Димитър Тенчев.