Различната психотерапия – InSighting

Публикувано: сп. „Go Bio“, бр.18, юни 2015 г.
Интервю с д-р Димитър Тенчев

Read more

Дишай!

Дишай!

Публикувано: сп. „Осем“ бр. 6 / 2013 г.
Интервю на: Галя Димитрова с д-р Димитър Тенчев

 

„Дишай! Дишай! Не спирай да дишаш…“ – гласът на момичето отекваше в далечината, но отказвах да го слушам. Изобщо не исках да го чувам, защото ме връщаше към реалността. А онзи, другият свят, бе толкова прекрасен. Вселената танцуваше с ритъма на диханието, който бе и моят. Звездите блестяха ярко в тъмното небе, както никога преди… Реех се в космическите простори. Бях там и ме нямаше едновременно. Изпитвах истински екстаз.

Но, моля, моля, не бързайте да ме отписвате. Тази публикация не е за преживявания след смъртта, нито за спомени от или след тунела.

Тя е за живота! По-точно за един от пътищата към истинския, осъзнат живот! Онзи, заради който сме дошли на Земята; живот, който ни вдъхновява, който ни прави щастливи.
Read more

Бъдете InSighting!

Бъдете InSighting!

Публикувано: сп. ELLE
Интервю на: Деси Тодорова с д-р Димитър Тенчев

Интензивното дишане освобождава от натрупаните през годините психотравми и физически блокажи, и променя светогледа.

Аз дишам! За някои вероятно ще прозвучи налудничаво, но усещането е точно: пълноценно дишане с целия капацитет на белите дробове, от най-долните им крайчета до най-горните. Въздухът изпълва целия гръден кош и човек усеща как енергията се разтича по тялото му. И всичко това след един сеанс по InSighting.

След кинохита „Яж, моли се и обичай“ с Джулия Робъртс“ по автобиографичния бестселър на Елизабет Гилбърт, милиони жени по света (пък и мъже, нека го признаем) потърсиха истинското си „Аз“ сред традиционните за Изтока духовни и телесни практики. Самата Джулия Робъртс призна в интервю за ELLE, че след срещата с Индия се е преродила в духовен план. Е, как да не повярваш на толкова популярна и харизматична актриса? И как да не опиташ да намериш своя Изток. Онзи, който ще ти помогне да бъдеш себе си, да преодоляваш трудностите и неприятните емоции с усмивка или просто незабелязвайки ги, онзи Изток, който ще те направи по-силен, по-здрав, по-устойчив, по-, по-…

В търсене на моя Изток, попаднах на д-р Димитър Тенчев и неговите сеанси по InSighting. Пристъпих прага боязливо, макар че бях чела много, познавах различни източни техники и практики, някои дори бях практикувала. Но неизвестното си остава неизвестно и винаги буди доза страх, колебание, скептицизъм дори. Д-р Тенчев обаче ме посрещна с усмивка, която начаса успокои нерешителните ми духове. Със същата усмивка посрещна и останалите участници – две дузини мъже и жени от София, Пловдив, дори от Франкфурт. Настанихме се на специални постелки на земята и …магията започна.

Read more

InSighting интензивното дишане - мостът към душата

InSighting Интензивното дишане – мостът към душата

Публикувано: ел. сп. Rozali.com
Статия на: д-р Димитър Тенчев

InSighting Интензивното дишане – мостът към душата или как едно дишане може да промени живота ни

Наближава Коледа! Още една година от живота ни се изтъркулва като песъчинка от пясъчен часовник – незабележимо, бързо, от само себе си, сякаш по подразбиране. Спряло е да ни прави впечатление. Времето си минава, животът – също. Какво толкова?

Седмица след това в полунощ фалшиво весели и истерично приповдигнати (нали трябва да кажем, че сме си изкарали хипер-мега-уникално готино) ще вдигнем чаши за Новата година и за Новото начало, което така и няма да дойде и което ще бъде отложено отново…за някоя следваща година. Напразно ще чакаме дядо Коледа, Новата година, новият президент или късмета, който може да се „обърка” и да кацне на рамото ни – да променят живота ни. Защото видите ли – заслужаваме нещо по-така да ни се случи. Но разбирате ли, не знаем точно как да стане и е добре някой да го направи вместо нас.
Read more

Силата да живееш без страх

Силата да живееш без страх

Публикувано: сп. „Грация“ / юни 2010
Интервю на: Краси Генова с д-р Димитър Тенчев

 

Сянката на стреса в съвременния свят се материализира в най-разнообразни проявления – от изключително честите напоследък сред младите хора панически атаки до тежки форми на депресия. Възможно ли е да провокираме потенциала си и да се справим с тежкото ежедневие и емоциите, които преобръщат света ни само за миг и пренареждат приоритетите в пирамидата на живота ни -големите въпросителни на динамичния и опасен XXI век – векът на техническата революция и в същото време столетие­то, в което изпитваме отчаяна нужда да усетим еволюцията на духа. Потърсихме мнението на д-р Димитър Тенчев, психотерапевт, лектор с дълго годишна практика и основател на системата за развитие на потенциала на личността InSighting (Инсайтинг) и на InSighting Club.
Read more