Как да развием потенциала на личността си?

Как да развием потенциала на личността си?

Публикувано: сп. „Жената днес“, бр.8. август / септ. 2013
Статия на: д-р Димитър Тенчев

 

Едно пътуване към себе си и към истинските неща в живота

Потенциал на личността aka личностен потенциал. Развитие на потенциала на личността, реализиране на личностния потенциал, увеличаването му, намирането му, изявата му, ъпгрейдването му…

Все по-често през последните години започнахме да чуваме тези словосъчетания, в началото от специалисти по темата, сред които водещи психотерапевти у нас, след това от медиите, а накрая и в ежедневната ни реч тези думички започнаха да се възпроизвеждат с честота на нарастваща величина от геометрична прогресия. Въпреки преекспонираната употреба на термина, опитващ се да обозначи какво носим в себе си и да определи дарбите и качествата, които ни правят уникални, установих обаче, че много малко знаем какво наистина означава той и още по-малко можем да го съотнесем към себе си по един практичен начин. Защото самото рецитиране на добре звучащи психологични клишета (неминуемо напомнящи ни за зарилата ни от последните две декади литература за самопомощ) и празнословеното (често на стандартните тийм билдинги) по темата какви трябва да станем и това до какви постижения ще ни доведе, не ни помага ни най-малко да се приближим по-близо до истинското си аз, нито пък да го изявим неизкривено, такова каквото е, в живота си.

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев