лечение на фобии - ирационални страхове

Фобии

“Аз съм всичко, което Вселената не е” – Алберт Айнщайн

Можете бързо и ефективно да се освободите от “своята” фобия и да пресътворите света си наново – свободен от паника, от стратегии да избягвате “дразнителя”, от който изпитвате ужас, от мисли, изпълнени със сковаващ страх и от усещане за непълноценност. Не просто чрез говорене, не чрез изброяване на логични аргументи, не само като се учите да го потискате, бягате от него и прикривате от другите.

Помагали сме на пациенти със следните фобии:

 • Зоофобия (ирационален страх от кучета, котки, птици, змии и др.)
 • Ентомофобия (страх от насекоми и буболечки)
 • Кониофобия (страх от мръсотия)
 • Аерофобия (страх от летене със самолет)
 • Страх от шофиране
 • Страх от преглъщане (на течност, храна или големи таблетки)
 • Фобия от лекари / зъболекари / болници
 • Фобия от игли (инжекции и взeмане на кръв)
 • Страх от говорене пред публика / сценични / спортни изяви
 • Клаустрофобия (страх от затвoрени и тесни пространства)
 • Агорафобия (страх от обширни пространства – молове, хипермаркети, големи отворени пространства, често кулминираща в панически атаки)
 • Фобия от височини
 • Страх от асансьори, метро, попадане в задръстване
 • Социална фобия

и много други…

Проблемът

Логически знаете, че фобиите са ирационални страхове, от които животът или здравето ви реално не подлежат на заплаха.

Логически, съзнателно, рационално, волево си внушавате, че сте в пълна безопасност. Котката не може да ви изяде или докосването до дръжката на врата няма да ви разболее. И това би трябвало да ви кара да се чувствате добре. Но не се случва. Една по-дълбока част от съзнанието ви (подсъзнанието) усеща ирационален страх, който може с повод или без повод (само при помисляне дразнителя или ситуацията, които причиняват фобията) да прерасне от интензивна тревожност в панически страх. Сърцето ви започва да галопира лудо в гърдите ви. Тялото ви се облива в ледена пот. Слънчевият ви сплит се свива на “топка”. Въпреки логическите схеми на себеубеждаване, че сте наред и волевите усилия да възвърнете контрол над ситуацията това не се случва.

Решението

Хипнозата работи с тази част от съзнанието, която генерира проблема и изпраща сигналите на тревожност към тялото при помисляне или наличие за фактора, причиняващ фобията.

Терапевтът използва хипнотичния транс (психотерапията се осъществява в хипноза) като уникална възможност да помогне на подсъзнателната (емоционална) част от вас да реконструира и освободи несъзнавания материал, който стои в основата на фобията, която ни измъчва. Цялата терапия се свежда до освобождаване от навика да се страхуваме. Необходимо е просто да си припомним естественото ни състояние, което е и наше рождено право – да живеем в баланс със себе си и света около нас. Подсъзнанието не се интересува, нито се повлиява от “разумни доводи”. Затова проблемът може да бъде решен генерално в състояние на хипноза, вместо да се опитвате да го потискате, контролирате или още по-лошо да го приемете като част от живота си и да се примирите да живеете с него.

Цялата терапия ли се провежда под хипноза?

Първият сеанс протича под формата на предварителен консултативен разговор. Изключително важно е да знаем не само какъв е проблемът ви, но и да опознаем щрихите на човека (и съзнанието), който го е създал. Това ще предопредели подхода и вида терапия, които ще бъдат прилагани при следващите ни срещи.

Голяма част от терапевтичните сеанси в InSighting център се провеждат като хипнотерапевтични сесии, но те се комбинират с вербална терапия, водено въображение, релаксационни практики и не на последно място с InSighting Интензивно дишане –  авангарден преживелищен метод, чието въвеждане драматично увеличи ефикасността на терапията и видимо редуцира времето за лечение на специфичните фобии,социалната фобия и агорафобията.

Целият дизайн на психотерапията се определя не само от спецификата на проблема, който ви е довел при нас, но и от индивидуалните характеристики на личността ви, както и от предпочитанията, които имате за честотатата и вида на самата терапия. Ще бъдат приложени взаимодопълващи се методи и терапевтични техники, които се комбинират в комплексен индивидуален подход, водещ до успешното разрешаване на проблема ви.

Психотерапията не е занаят, а изкуство. Именно затова методите ни, прилагани към всеки от вас са строго индивидуални, съобразени със спецификата и уникалните характеристики на вашата личност.

Колко сеанса ще са нужни?

Един от сътрудниците на големия физик Стивън Хокинг споделя, че е много по-лесно да се изгради единна теория, обясняваща възникването на Вселената, отколкото да се опознае вътрешната Вселена на един единствен човек. “Всеки човек е различна Вселена и това ме прави късметлия, че не съм психотерапевт, а физик”, казва той.

Психиката и нейните характеристики не са параметри, които подлежат на измерване и прогнозиране.
Дори при хора с еднакъв проблем, протичане и симптоматика на разстройството, терапията продължава различно време. Причината е една – всеки има своя стъпка за “узряване” и време, за което да допусне настъпването на автентична вътрешна промяна.

Хипнозата е първата утвърдена краткосрочна терапия, въведена в световен мащаб. Голяма част от пациентите имат подобрение или трайно излекуване между 2 и 10 сеанса. Има разбира се случаи, при които терапията продължава по-дълго време. Имаме клиенти, чийто проблем отдавна е решен и продължават да провеждат хипнотерапия за разрешаване на други проблеми, за намиране на екзистенциални отговори или като средство за разгръщане на личностния им потенциал.

Нека не забравяме законът за обратния ефект: “Колкото повече искаме нещо да се случи, толкова повече става обратното”. От решаващо за успешния изход значение е да подходите към целия процес на промяна с правилно отношение, лишено от нетърпеливост, припряност и консуматорска нагласа. Тогава нещата ще се случат по-бързо и ефективно, отколкото сте се надявали.

За всеки ли е ефективна хипнозата?

Хипнотерапията, съчетана с InSighting Интензивно дишане е краткосрочна и с висока ефективност терапия за лечение на различни видове фобии.

С течение на годините практика установихме, че няма човек, който да не може да бъде освободен от проблема си. Различно е времето, необходимо му да допусне промяната първо вътре в себе си, а след това да я интегрира и в живота си. Защото човек не обича да се променя и се вкопчва в илюзията, че нещо му осигурява сигурност, дори и това да е статуквото на болестта.

Така въпросът, който трябва да се зададе не е “дали ще се оправя”, а “колко време ще отнеме”. Отговорът специално на този въпрос не зависи само от терапевта, а от решимостта на пациента да се освободи от матрицата на проблема.

Откъде да започна?