лечение на безсъние с хипнотерапия

Инсомния (безсъние)

“Първо правило на ямите: Ако се намираш в такава, спри да копаеш” – Моли Ивънс

Проблеми със заспиването, повърхностен сън, будене в средата на нощта и неспособност да заспите отново, усещане на хронична умора, която ви води до пределите на силите ви през деня. Става въпрос за инсомния или хронично безсъние. И хипнозата може да ви помогне.

Проблемът

Тялото ви знае как да спи. Умът ви знае как да “изключва” в нощните часове и да си дава почивка. Като деца сте заспивали без никакво усилие и сте имали здрав и непробуден сън. Но сега нещо се е “бъгнало” в подсъзнанието и колкото повече се борите с безсънието, толкова повече то се настанява в нощите ви. Има част от съзнанието ви, която изпраща сигнал за будност до цялото ви тяло. И когато това се случва – не може да заспите, независимо колко усилено опитвате това да се случи.

Решението

Хипнозата е насочена към тази част от съзнанието (несъзнаваното), което изпраща сигналите на бодърстване през нощта. Чрез хипнотерапията ще имаме шанса да въздействаме директно на тази част от ума, която генерира проблема и която очевидно не я е грижа дали спите или не.

Хипнозата и хипнотерапията ви дават уникалната възможност да разрешите разстройството на съня точно там, където се поражда, вместо да говорите за него, да учите техники за заспиване или още по-лошо – да станете зависими от медикаменти, които с времето намаляват ефективността си и ви правят зависими от тях.

Цялата терапия ли се провежда под хипноза?

Първият сеанс протича под формата на предварителен консултативен разговор. Изключително важно е да знаем не само какъв е проблемът ви, но и да опознаем щрихите на човека (и съзнанието), който го е създал. Това ще предопредели подхода и вида терапия, които ще бъдат прилагани при следващите ни срещи.

Голяма част от терапевтичните сеанси в InSighting Център се провеждат като хипнотерапевтични сесии, но те се комбинират с вербална терапия, водено въображение, релаксационни практики и не на последно място с InSighting Интензивно дишане –  авангарден преживелищен метод, чието въвеждане драматично увеличи ефикасността на терапията и видимо редуцира времето за лечение на инсомнията.

Целият дизайн на психотерапията се определя не само от спецификата на проблема, който ви е довел при нас, но и от индивидуалните характеристики на личността ви, както и от предпочитанията, които имате за честотата и вида на самата терапия. Ще бъдат приложени взаимодопълващи се методи и терапевтични техники, които се комбинират в комплексен индивидуален подход, водещ до успешното разрешаване на проблема ви.

Психотерапията не е занаят, а изкуство. Именно затова методите ни, прилагани към всеки от вас са строго индивидуални, съобразени със спецификата и уникалните характеристики на вашата личност.

Колко сеанса ще са нужни?

Един от сътрудниците на големия физик Стивън Хокинг споделя, че е много по-лесно да се изгради единна теория, обясняваща възникването на Вселената, отколкото да се опознае вътрешната Вселена на един единствен човек. “Всеки човек е различна Вселена и това ме прави късметлия, че не съм психотерапевт, а физик”, казва той.

Психиката и нейните характеристики не са параметри, които подлежат на измерване и прогнозиране.

Дори при хора с еднакъв проблем, протичане и симптоматика на разстройството, терапията продължава различно време. Причината е една – всеки има своя стъпка за “узряване” и време, за което да допусне настъпването на автентична вътрешна промяна.

Хипнозата е първата утвърдена краткосрочна терапия, въведена в световен мащаб. Голяма част от пациентите имат подобрение или трайно излекуване между 2 и 10 сеанса. Има разбира се случаи, при които терапията продължава по-дълго време. Имаме клиенти, чийто проблем отдавна е решен и продължават да провеждат хипнотерапия за разрешаване на други проблеми, за намиране на екзистенциални отговори или като средство за разгръщане на личностния им потенциал.

Нека не забравяме законът за обратния ефект: “Колкото повече искаме нещо да се случи, толкова повече става обратното”. От решаващо за успешния изход значение е да подходите към целия процес на промяна с правилно отношение, лишено от нетърпеливост, припряност и консуматорска нагласа. Тогава нещата ще се случат по-бързо и ефективно, отколкото сте се надявали.

За всеки ли е ефективна хипнозата?

Хипнотерапията, съчетана с InSighting Интензивно дишане е краткосрочна и с висока ефективност терапия за лечение на безсънието. Променените състояния на съзнанието, които се индуцират от тези два мощни терапевтични метода са силно ефективни за трайното повлияване и освобождаване от инсомнията.

С течение на годините практика установихме, че няма човек, който да не може да бъде освободен от проблема си. Различно е времето, необходимо му да допусне промяната първо вътре в себе си, а след това да я интегрира и в живота си.  Защото човек не обича да се променя и се вкопчва в илюзията, че нещо му осигурява сигурност, дори и това да е статуквото на болестта.

Така въпросът, който трябва да се зададе не е “дали ще се оправя”, а “колко време ще отнеме”. Отговорът специално на този въпрос не зависи само от терапевта, а от решимостта на пациента да се освободи от матрицата на проблема.

Откъде да започна?