Мотивация

Мотивация

“Първата стъпка от пътуването е да решим да не оставаме там, където сме” – Дж. П. Морган

Можете да правите нещата, които трябва да правите. Нещо повече – може да се справяте повече от добре с предизвикателствата, които животът ви отправя.

Но по някаква причина ги отлагате отново, и отново, и отново – за следващия ден, седмица, месец, а понякога и година. Проблемът не е просто мързел. Нито само вие страдате от него. Преживяват го милиони хора по света. Нарича се прокрастинация.

Отлагате както належащата работа и важните срещи, така и безброй малки битови проблемчета, които се трупат на тежки камари в съзнанието ви в раздела “трябва да бъдат най-накрая свършени”, като броят им расте не с часове, а сякаш с минути. Отлагате не само ангажиментите, които ежедневието ви поставя, но и успеха си, който се е притаил и очаква да бъде намерен. Отлагате да изживеете живота си по начина, по който бихте искали да се случи… без да знаете защо.

Проблемът

Логически знаете, че трябва да направите това, което сте решили. Дълбоко в себе си знаете, че може да се справите. Имате и достатъчно доводи защо трябва да бъдете активен и да карате нещата да се случват.

Логически, рационално, дори волево искате да го направите. Но когато се наложи да действате, за пореден път оставате пасивен. Отново “блокирате” и изпитвате “мързел”, съчетан с тревожност и поредно отлагане “за утре”. Но “утре” никога не идва. Волевите усилия не са достатъчни да преодолеете този блокаж. Нуждаете се от нещо повече…

Решението

Хипнозата е насочена към тази част от съзнанието (несъзнаваното или подсъзнанието), която предизвиква блокажа и ви кара да отлагате да действате отново и отново, без да го е грижа дали от това зависи как ще се развие животът ви оттук нататък. Чрез хипнотерапията ще имаме шанса да въздействаме директно на тази част от съзнанието, която създава блокажа, заобикаляйки логическия ум и ненужните волеви усилия да се контролирате.

Хипнозата и хипнотерапията ви дават уникалната възможност да разрешите проблемите точно там, където се генерират, вместо да говорите за тях, да учите техники за потискане на проблема или още по-лошо – да станете зависими от медикаменти, които с времето намаляват ефективността си.

Цялата терапия ли се провежда под хипноза?

Първият сеанс протича под формата на предварителен консултативен разговор. Изключително важно е да знаем не само какъв е проблемът ви, но и да опознаем щрихите на човека (и съзнанието), който го е създал. Това ще предопредели подхода и вида терапия, които ще бъдат прилагани при следващите ни срещи.

Голяма част от терапевтичните сеанси в InSighting Център се провеждат като хипнотерапевтични сесии, но те се комбинират с вербална терапия, водено въображение, релаксационни практики и не на последно място с InSighting Интензивно дишане –  авангарден преживелищен метод, чието въвеждане драматично увеличи ефикасността за развитие на мотивацията и видимо редуцира времето за лечение на прокрастинацията.

Целият дизайн на психотерапията се определя не само от спецификата на проблема, който ви е довел при нас, но и от индивидуалните характеристики на личността ви, както и от предпочитанията, които имате за честотата и вида на самата терапия. Ще бъдат приложени взаимодопълващи се методи и терапевтични техники, които се комбинират в комплексен индивидуален подход, водещ до успешното разрешаване на проблема ви.

Психотерапията не е занаят, а изкуство. Именно затова методите ни, прилагани към всеки от вас са строго индивидуални, съобразени със спецификата и уникалните характеристики на вашата личност.

Колко сеанса ще са нужни?

Един от сътрудниците на големия физик Стивън Хокинг споделя, че е много по-лесно да се изгради единна теория, обясняваща възникването на Вселената, отколкото да се опознае вътрешната Вселена на един единствен човек. “Всеки човек е различна Вселена и това ме прави късметлия, че не съм психотерапевт, а физик”, казва той.

Психиката и нейните характеристики не са параметри, които подлежат на измерване и прогнозиране.
Дори при хора с еднакъв проблем, протичане и симптоматика на разстройството, терапията продължава различно време. Причината е една – всеки има своя стъпка за “узряване” и време, за което да допусне настъпването на автентична вътрешна промяна.

Хипнозата е първата утвърдена краткосрочна терапия, въведена в световен мащаб. Голяма част от пациентите имат подобрение или трайно излекуване между 2 и 10 сеанса. Има разбира се случаи, при които терапията продължава по-дълго време. Имаме клиенти, чийто проблем отдавна е решен и продължават да провеждат хипнотерапия за разрешаване на други проблеми, за намиране на екзистенциални отговори или като средство за разгръщане на личностния им потенциал.

Нека не забравяме законът за обратния ефект: “Колкото повече искаме нещо да се случи, толкова повече става обратното”. От решаващо за успешния изход значение е да подходите към целия процес на промяна с правилно отношение, лишено от нетърпеливост, припряност и консуматорска нагласа. Тогава нещата ще се случат по-бързо и ефективно, отколкото сте се надявали.

За всеки ли е ефективна хипнозата?

Хипнотерапията, съчетана с InSighting Интензивно дишане е краткосрочна и с висока ефективност терапия за лечение на прокрастинацията.  Променените състояния на съзнанието, които се индуцират от тези два мощни терапевтични метода са силно ефективни за трайното освобождаване от мъчителното чувство да отлагаме всичко в живота си и повишаване на мотивацията на развитието.

С течение на годините практика установихме, че няма човек, който да не може да бъде освободен от проблема си. Различно е времето, необходимо му да допусне промяната първо вътре в себе си, а след това да я интегрира и в живота си.  Защото човек не обича да се променя и се вкопчва в илюзията, че нещо му осигурява сигурност, дори и това да е статуквото на болестта.

Така въпросът, който трябва да се зададе не е “дали ще се оправя”, а “колко време ще отнеме”. Отговорът специално на този въпрос не зависи само от терапевта, а от решимостта на пациента да се освободи от матрицата на проблема.

Откъде да започна?