Психосоматични заболявания

Психосоматични…

“Ако може да мечтаеш за нещо, може и да го направиш” – Уолт Дисни

Хипнозата и правилно проведената психотерапия повлияват изключително ефективно психосоматични болести и болки, които са се превърнали в хронични и за които ортодоксалната медицина не намира начин да се справи. Причината е, че няма физическа генеза в самото заболяване и / или познатото лечение е симптоматично и по никакъв начин не достига до причината.

Какви физически проблеми могат да се повлияят благотворно чрез хипнозата и хипнотерапията?

  • Хронични заболявания, съпътствани от болки и / или дисфункция – мигрена, синуити, цистити и др.
  • Кожни заболявания – уртикарии, обриви, брадавици, псориазис
  • Различни типове алергии
  • Сексуални проблеми
  • Заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, рефлукс езофатиг, синдром на възбудимото дебело черво и др.
  • Болки и “болежки” с неясен произход

Как хипнозата и психотерапията може да ви помогнат?

Съзнанието има изключително и непрекъснато влияние върху тялото и физическото здраве. Съвременната социална медицина и различните интердисциплинарни изследвания привеждат все повече доказателства в полза на психосоматичния генезис на всяко едно заболяване – от баналната алергия, през “нелечимите” автоимунни болести до фатални дианози като рака. Дори и за заболявания, при които водещи са генетичната предиспозиция и наследствеността, отключващ и утежняващ протичането на болестта фактор е психическото състояние на човека. Както е валидно и обратното – излекуването или подобрението може изцяло да зависят от промяната в менталната нагласа и възвръщането на емоционалния баланс на самия болен.

В състояние на хипноза може да се достигне до емоционално-менталните причини, в които се корени самото заболяване. Това води до спонтанното изчезване на дългогодишни болки и други мъчителни симптоми.

Ако не може да се достигне до такава причина, умело проведената хипнотерапия може да въздейства пряко върху несъзнаваното, така че да предизвика промяна в него, с което да се повлияе проблемът и на соматично (физическо) ниво до предизвикване на ремисия или пълното му излекуване.

Цялата терапия ли се провежда под хипноза?

Първият сеанс протича под формата на предварителен консултативен разговор. Изключително важно е да знаем не само какъв е проблемът ви, но и да опознаем щрихите на човека (и съзнанието), който го е създал. Това ще предопредели подхода и вида психотерапия, които ще бъдат прилагани при следващите ни срещи.

Голяма част от терапевтичните сеанси в InSighting Център се провеждат като хипнотерапевтични сесии, но те се комбинират с вербална терапия, водено въображение, релаксационни практики и не на последно място с InSighting Интензивно дишане –  авангарден преживелищен метод, чието въвеждане драматично увеличи ефикасността на терапията и видимо редуцира времето за лечение на психосоматичните заболявания.

Целият дизайн на психотерапията се определя не само от спецификата на проблема, който ви е довел при нас, но и от индивидуалните характеристики на личността ви, както и от предпочитанията, които имате за честотата и вида на самата терапия. Ще бъдат приложени взаимодопълващи се методи и терапевтични техники, които се комбинират в комплексен индивидуален подход, водещ до успешното разрешаване на проблема ви.

Психотерапията не е занаят, а изкуство. Именно затова методите ни, прилагани към всеки от вас са строго индивидуални, съобразени със спецификата и уникалните характеристики на вашата личност.

Колко сеанса ще са нужни?

Един от сътрудниците на големия физик Стивън Хокинг споделя, че е много по-лесно да се изгради единна теория, обясняваща възникването на Вселената, отколкото да се опознае вътрешната Вселена на един единствен човек. “Всеки човек е различна Вселена и това ме прави късметлия, че не съм психотерапевт, а физик”, казва той.

Психиката и нейните характеристики не са параметри, които подлежат на измерване и прогнозиране.
Дори при хора с еднакъв проблем, протичане и симптоматика на разстройството, терапията продължава различно време. Причината е една – всеки има своя стъпка за “узряване” и време, за което да допусне настъпването на автентична вътрешна промяна.

Хипнозата е първата утвърдена краткосрочна терапия, въведена в световен мащаб. Голяма част от пациентите имат подобрение или трайно излекуване между 2 и 10 сеанса. Има разбира се случаи, при които терапията продължава по-дълго време. Имаме клиенти, чийто проблем отдавна е решен и продължават да провеждат хипнотерапия за разрешаване на други проблеми, за намиране на екзистенциални отговори или като средство за разгръщане на личностния им потенциал.

Нека не забравяме законът за обратния ефект: “Колкото повече искаме нещо да се случи, толкова повече става обратното”. От решаващо за успешния изход значение е да подходите към целия процес на промяна с правилно отношение, лишено от нетърпеливост, припряност и консуматорска нагласа. Тогава нещата ще се случат по-бързо и ефективно, отколкото сте се надявали.

За всеки ли е ефективна хипнозата?

Хипнотерапията, съчетана с InSighting Интензивно дишане е краткосрочна и с висока ефективност терапия за лечение на проблеми от психосоматично естество. Променените състояния на съзнанието, които се индуцират от тези два мощни терапевтични метода са силно ефективни за трайното освобождаване от мъчителните симптоми и елиминиране на причините, в които се коренят те.

С течение на годините практика установихме, че няма човек, който да не може да бъде освободен от проблема си. Различно е времето, необходимо му да допусне промяната първо вътре в себе си, а след това да я интегрира и в живота си.  Защото човек не обича да се променя и се вкопчва в илюзията, че нещо му осигурява сигурност, дори и това да е статуквото на болестта.

Така въпросът, който трябва да се зададе не е “дали ще се оправя”, а “колко време ще отнеме”. Отговорът специално на този въпрос не зависи само от терапевта, а от решимостта на пациента да се освободи от матрицата на проблема.

Откъде да започна?