Зависимости

Зависимости

“Всяка форма на зависимост е лоша, независимо дали наркотикът е алкохол, морфин или идеализъм” – Карл Юнг

Най-честите зависимости, при които хипнотерапията може да помогне са:

  • Тютюнопушене
  • Алкохолизъм
  • Хазартна зависимост
  • Наркотични зависимости
  • “Зомбиране” от секти
  • Зависимост от интернет и компютърни игри
  • и други….


Ако сте като по-голямата част от зависимите пациенти, които посещават психотерапевтичния ни център, само за да угодят на роднините си и да кажат, че са направили каквото са искали от тях, ако нямате мотивацията наистина да се освободите от “фактора Х”, който саботира живота ви и очаквате пасивнохипнотерапевтът да спре цигарите или алкохола вместо вас, вероятно не съм специалистът, който търсите и срещата ни ще бъде еднократна.

Аз съм изискващ терапевт

И това не се харесва на тези, които не са готови да се променят.

Когато някой стане мой пациент, приемам казуса му лично, и за мен  резултатът от съвместната ни работа е от есенциално значение. Част от хората със зависимости, които идват в Инсайтинг център не ги приемам за пациенти. Не защото не ги харесвам или ги дискриминирам заради проблема им, а поради липсата им на мотивация наистина да бъдат свободни.

Психотерапията не е горчиво хапче, а вълнуващо приключение. И тя е за търсачите по дух, готови да преминат отвъд зоната си на сигурност и псевдокомфорт, да надскочат дългогодишните си навици и да дръзнат да направят промените, които ще трансформират трайно световъзприятието им и ще ги освободят окончателно от проблема, който подрива живота им.

Не работя на принципа “стреляш и ако уцелиш”

Възприемам работата с хора със зависимости на “живот и смърт”. И това не е преувеличение или метафора – животът на тези пациенти зависи от това дали ще се освободят от алкохолизма, наркоманията, пушенето или хазартната зависимост. И за целта се изисква непреклонна мотивация и желание за работа върху себе си и различни аспекти от живота си.

Подходът ми е различен от традиционните методи на хипноза

Повечето хора със зависимости, които търсят хипнозата като средство да им се помогне, имат в началото неправилно отношение към процеса на терапия. Те очакват хипноза “на ишлеме”, която в представите им наподобява на баене, което трябва в края на сеанса да е оправило проблема и те да си тръгнат доволни и щастливи. Подсъзнанието обаче не може да се “финтира” по такъв елементарен начин… за съжаление! Терапията при зависимости, която прилагамe в Инсайтинг център комбинира авангарден подход вхипнотерапията, комбиниран с други техники и методи на преживелищната терапия. Целта е пълно освобождаване от зависимостта – веднъж и завинаги.

Преживелищната терапия работи!

Тя е високоефективна и краткосрочна. Изисква се обаче едно нещо – пълното съдействие от страна на пациента и изпълняване на поставените му задачи между два сеанса. С други думи психотерапията, в частност хипнозата е съвместно пътуване към свободата, а не солова акция на отчаянието.

Колко сеанса ще са нужни?

Един от сътрудниците на големия физик Стивън Хокинг споделя, че е много по-лесно да се изгради единна теория, обясняваща възникването на Вселената, отколкото да се опознае вътрешната Вселена на един единствен човек. “Всеки човек е различна Вселена и това ме прави късметлия, че не съм психотерапевт, а физик”, казва той.

Психиката и нейните характеристики не са параметри, които подлежат на измерване и прогнозиране.

Дори при хора с еднакъв проблем, протичане и симптоматика на разстройството, терапията продължава различно време. Причината е една – всеки има своя стъпка за “узряване” и време, за което да допусне настъпването на автентична вътрешна промяна.

Хипнозата е първата утвърдена краткосрочна терапия, въведена в световен мащаб. Голяма част от пациентите имат подобрение или трайно излекуване между 2 и 10 сеанса. Има разбира се случаи, при които терапията продължава по-дълго време. Имаме клиенти, чийто проблем отдавна е решен и продължават да провеждат хипнотерапия за разрешаване на други проблеми, за намиране на екзистенциални отговори или като средство за разгръщане на личностния им потенциал.

Нека не забравяме законът за обратния ефект: “Колкото повече искаме нещо да се случи, толкова повече става обратното”. От решаващо за успешния изход значение е да подходите към целия процес на промяна с правилно отношение, лишено от нетърпеливост, припряност и консуматорска нагласа. Тогава нещата ще се случат по-бързо и ефективно, отколкото сте се надявали.

За всеки ли е ефективна хипнозата?

Хипнотерапията, съчетана с Инсайтинг интензивно дишане е краткосрочна и с висока ефективност терапия за лечение на различни видове зависимости. Променените състояния на съзнанието, които се индуцират от тези два мощни терапевтични метода са силно ефективно средство за трайното повлияване и освобождаване от зависимостта.

С течение на годините практика установихме, че няма човек, който да не може да бъде освободен от проблема си. Различно е времето, необходимо му да допусне промяната първо вътре в себе си, а след това да я интегрира и в живота си.  Защото човек не обича да се променя и се вкопчва в илюзията, че нещо му осигурява сигурност, дори и това да е статуквото на болестта.

Така въпросът, който трябва да се зададе не е “дали ще се оправя”, а “колко време ще отнеме”. Отговорът специално на този въпрос не зависи само от терапевта, а от решимостта на пациента да се освободи от матрицата на проблема.

Откъде да започна?