Депресията се предава по наследство

В-к Телеграф, 27 февруари 2019
Интервю на Райна Харалампиева с д-р Димитър Тенчев

Депресията се предава по наследство

Хипнозата и Интензивното дишане премахват симптомите

Д-р Тенчев, как действат сезоните на депресията?

Д-р Т.: В географските ширини с умерен или по-студен климат, в част от човешката популация са разпространени т.нар. сезонни депресии, които в съвременната психотерапия и психиатрия се обозначават като сезонно афективно разстройство (САР). САР се проявява обикновено при едни и същи хора, при които се отключва определен набор от симптоми по едно и също време на годината. С други думи сезонните депресивни състояния имат цикличен характер и могат да се появяват и изчезват години наред. . Най-често първите симтопи се отключват в края на есента и достигат своя пик през зимата. В по-редки случаи инициацията на САР може да бъде през пролетта или началото на лятото.  прочети още

казус депресия

Дали хипнозата би ми помогнала да се справя с депресията и тревожността?

В живота си съм изпадала два пъти в депресия и постоянно пия поддържащи антидепресанти. Дали хипнозата би ми помогнала да се оправя завинаги, в смисъл такъв, че според моя психиатър съм много чувствителна и всичко преживявам даже и една дума на въпреки и трябва да работя върху моята тревожност.

прочети още

казус депресия

Възможно ли е лечение на хронична депресия чрез хипноза?

Възможно ли е лечение на хронична депресия чрез хипноза? Години наред страдам от депресия, провеждам лечения, излизам от дупката и после отново всичко се повтаря. Възможно ли е хипнозата да ми помогне?

прочети още

казус депресия

Как да излезна от депресията в която съм и да променя живота си към по-добро?

Как да излезна от депресията в която съм и да променя живота си към по-добро?

прочети още

казус депресия

Чувствам душата си самотна и неразбрана

Имам 20 г. брак и 2 деца, нормално семейство на пръв поглед. Но винаги има едно голямо НО –  явно есенно-зимния период ме предразполага към изпадане в депресия, никой не ме разбира и не усещам разбиране и помощ за това от съпруга си, сякаш зейва дупка в отношенията ни. Чувствам душата си самотна и неразбрана. Анализирам поведението и мислите си даже, но не намирам грешка в мен. В днешния ден се въртим работа-семейство-напрежение-проблеми и това спомага за мрачното ми настроение и самотата между мен и съпруга ми . Нормално ли е това, което усещам особено преди коледните празници ?

прочети още