Хипнозата е естествено състояние на съзнанието, което се случва по 10-12 пъти на ден у всеки човек

Хипнозата е естествено състояние на съзнанието, което се случва по 10-12 пъти на ден у всеки човек

Заблуда (мислите си че): 

Факт (всъщност истината е):

Ще загубя свободната си воля по време на трансКогато сте в състояние на хипноза не губите своята персоналност, свободна воля или личностна сила. Хипнозата е естествено състояние на съзнанието, което преживявате 10-12 пъти на ден.
Хипнотизаторът доминира над хипнотизиранияВ хипнозата няма нито доминиране, нито подчинение. Хипнотизаторът помага да се изявят способностите, които носите в себе си в пълна степен, например при прояви пред многохилядна публика, при наличие на паника или за преодоляване на ужас при летене със самолет.
Човек може да бъде хипнотизиран против волята муВ действителност съгласието е абсолютно необходимо, никой не може да бъде хипнотизиран против волята му.
Хипнотизаторът има абсолютен контрол над вашия разумХипнозата не е упойка, която да ви остави безпомощни, никой не може да направи нещо срещу вашите принципи и морални норми. Хипнозата е средство за освобождаване от вредните навици, модели на поведение и усилване на собствените способности и дарби.
Слабоволевите хора са по-податливи на хипнозаВ действителност фактите сочат, че най-добрите субекти за хипноза са интелигентните хора, които имат добра способност да се концентрират.
Няма да можете да бъдете хипнотизираниВсеки може да бъде хипнотизиран, въпросът е в каква степен (дълбочина).  Някои хора наистина са по-податливи към хипноза от останалите.Няма да можете да бъдете хипнотизирани единствено в случаите:

  • Ако ви е страх
  • Ако се съпротивлявате на процеса и не искате да бъдете хипнотизирани
Хипнотерапията изисква състояние на дълбок трансПроучванията сочат, че в 87% от случаите се използва леко или средно ниво на хипноза, което е достатъчно за успех в поставените терапевтични цели.
Може да кажете нещо, което не искате или да направите нещо, което да ви злепостави по време на хипнозаЧесто по време на сеанса хипнотизираният е дълбоко релаксиран и няма никакво желание да говори. Ако се осъществи вербална комуникация, той може да избере какво да каже или да не каже в състоянието на транс. Същото е и с неговите действия. Отпуснете се. Вие имате контрол.
Хипнозата е подобна на съняНо не е. Хипнотизираният често е дълбоко релаксиран и отпуснат, но е в съзнание и е буден (или по-точно неспящ).
Хипнозата е опаснаХипнозата е толкова “опасна”, колкото и съня през нощта или мечтаенето през деня. Тя е естествено състояние на съзнанието, което се случва по 10-12 пъти на ден у всеки човек. По време на сесия индуцираме и удължаваме тези цикли в съответствие с терапевтичните цели, които сме си поставили.
Хипнозата няма да даде желания резултатДългогодишните проучвания сочат, че хипнозата е безопасен, предвидим, ефективен метод в рамките на кратко време. Именно хипнотерапията е първата въведена краткосрочна форма на терапия (противостояща на дългите години психоанализа) в исторически план.
Няма да осъзнавате и помните нищо от това, което се случва по време на хипноза

В състояние на леко или средно ниво на хипноза вие сте напълно наясно какво се случва по време на и след хипнозата. В дълбоко ниво на хипноза може да има мигове на амнезия. Съзнанието само избира дали да помни или не сеанса, така че това е ваш подсъзнателен избор.

Има риск да не се „събудите“ след хипнозаНяма дори и минимална опасност това да се случи. Ако бъдете оставен по време на хипноза от хипнотизатора в състояние на транс, процесът или ще премине в естествен сън и след това ще се събудите, или ще излезете от това състояние скоро след като хипнотизаторът спре да говори.
Ортодоксалната медицина заклеймява хипнозатаМедицинските общества в САЩ, Канада, Австралия и страните от Европейския Съюз отдавна са приели терапевтичното значение на хипнозата. Един от най-видните психотерапевти на ХХ век – Милтън Ериксон е провеждал терапиите на пациентите си предимно в състояние на хипноза.