Проблем с агресия лечим с хипноза

Aгресия

“Трябва ти да станеш промяната, която искаш да видиш в света”  – Махатма Ганди

Дразнител вкъщи, тиранин в работата, интриги в семейната и приятелската среда, постоянно генериран стрес и напрежение от  свръхзабързаното ежедневие, които се опитвате да потискате волево, с алкохол, цигари или медикаменти? Откривате ли в себе си дълго време генерирана тревожност, която прераства в изблици на необуздан гняв и агресия, които колкото повече потискате, толкова по-често ви спохождат? Чувствате ли, че ви “хващат лудите братя” и не ви пускат много по-често и задълго от другите хора, които са в идентична ситуация на вашата? Ако отговорът е ДА, хипнозата и хипнотерапията могат да стигнат до корена на агресията и да ви освободят от нея веднъж завинаги.

Проблемът

Логически знаете, че агресията, насочена към другите хора не разрешава проблемите, а влошава ситуацията. Още по-лошо – вдига адреналина ви и ви кара вие самият да се чувствате зле. Агресията се връща като бумеранг при човека, който я е проявил и често преминава в автоагресия. Всеки път си казвате, че това е за последен път и повече няма да позволявате тя да ви завладее. И отново и отново търпите провал в опитите си да я потиснете или контролирате.

Логически, съзнателно, рационално, волево си внушавате, че сте напълно спокоен и повече няма да позволявате ураганите на гнева да разрушават градината на вътрешния ви мир, която се опитвате от толкова време да изградите.
Но това не се случва.  Има част от вашето съзнание, което изпраща мощни сигнали на гняв, който ви сварва отново неподготвен, изливайки се върху околния свят в неконтрулируеми пристъпи на агресия.

Решението

Хипнозата е насочена към тази част от съзнанието (несъзнаваното или подсъзнанието), което изпраща сигналите на гняв и агресия към външния и вътрешния ви свят. Чрез хипнотерапията ще имаме шанса да въздействаме директно на тази част от ума, която създава проблема и да се справите с негативната свръхемоционалност, която изпитвате, заобикаляйки логическия ум и ненужните волеви усилия да се контролирате.

Хипнозата и хипнотерапията ви дават уникалната възможност да разрешите проблемите точно там, където се генерират, вместо да говорите за тях, да учите техники за потискане им или още по-лошо – да станете зависими от медикаменти, които с времето намаляват ефективността си.

Цялата терапия ли се провежда под хипноза?

Първият сеанс протича под формата на предварителен консултативен разговор. Изключително важно е да знаем не само какъв е проблемът ви, но и да опознаем щрихите на човека (и съзнанието), който го е създал. Това ще предопредели подхода и вида терапия, които ще бъдат прилагани при следващите ни срещи.

Голяма част от терапевтичните сеанси в InSighting Център се провеждат като хипнотерапевтични сесии, но те се комбинират с вербална терапия, водено въображение, релаксационни практики и не на последно място с InSighting Интензивно дишане –  авангарден преживелищен метод, чието въвеждане драматично увеличи ефикасността на психотерапията и видимо редуцира времето за повлияване на разрушителни емоционални състояния като гняв, агресия и автоагресия.

Целият дизайн на психотерапията се определя не само от спецификата на проблема, който ви е довел при нас, но и от индивидуалните характеристики на личността ви, както и от предпочитанията, които имате за честотата и вида на самата терапия. Ще бъдат приложени взаимодопълващи се методи и терапевтични техники, които се комбинират в комплексен индивидуален подход, водещ до успешното разрешаване на проблема ви.

Психотерапията не е занаят, а изкуство. Именно затова методите ни, прилагани към всеки от вас са строго индивидуални, съобразени със спецификата и уникалните характеристики на вашата личност.

Колко сеанса ще са нужни?

Един от сътрудниците на големия физик Стивън Хокинг споделя, че е много по-лесно да се изгради единна теория, обясняваща възникването на Вселената, отколкото да се опознае вътрешната Вселена на един единствен човек. “Всеки човек е различна Вселена и това ме прави късметлия, че не съм психотерапевт, а физик”, казва той.

Психиката и нейните характеристики не са параметри, които подлежат на измерване и прогнозиране.

Дори при хора с еднакъв проблем, протичане и симптоматика на разстройството, терапията продължава различно време. Причината е една – всеки има своя стъпка за “узряване” и време, за което да допусне настъпването на автентична вътрешна промяна.

Хипнозата е първата утвърдена краткосрочна терапия, въведена в световен мащаб. Голяма част от пациентите имат подобрение или трайно излекуване между 2 и 10 сеанса. Има разбира се случаи, при които терапията продължава по-дълго време. Имаме клиенти, чийто проблем отдавна е решен и продължават да провеждат хипнотерапия за разрешаване на други проблеми, за намиране на екзистенциални отговори или като средство за разгръщане на личностния им потенциал.

Нека не забравяме законът за обратния ефект: “Колкото повече искаме нещо да се случи, толкова повече става обратното”. От решаващо за успешния изход значение е да подходите към целия процес на промяна с правилно отношение, лишено от нетърпеливост, припряност и консуматорска нагласа. Тогава нещата ще се случат по-бързо и ефективно, отколкото сте се надявали.

За всеки ли е ефективна хипнозата?

Хипнотерапията, съчетана с InSighting Интензивно дишане е краткосрочна и с висока ефективност терапия за лечение на агресията.  Променените състояния на съзнанието, които се индуцират от тези два мощни терапевтични метода са силно ефективни за трайното повлияване на чувството на гняв и освобождаване от пристъпите на агресия.

С течение на годините практика установихме, че няма човек, който да не може да бъде освободен от проблема си. Различно е времето, необходимо му да допусне промяната първо вътре в себе си, а след това да я интегрира и в живота си.  Защото човек не обича да се променя и се вкопчва в илюзията, че нещо му осигурява сигурност, дори и това да е статуквото на болестта.

Така въпросът, който трябва да се зададе не е “дали ще се оправя”, а “колко време ще отнеме”. Отговорът специално на този въпрос не зависи само от терапевта, а от решимостта на пациента да се освободи от матрицата на проблема.

Откъде да започна?