Сексуални разстройства лечими с хипнотерапия

Сексуални разстройства

“Не може да разрешиш проблема на нивото, на което е възникнал”  – Алберт Айнщайн

Когато правите секс изпитвате нервност, несигурност и страх в способността ви дали ще се справите и дали изобщо ще изпитате някакво удоволствие. Това ви кара да се чувствате непълноценни и да се опитвате да прикриете проблема пред бъдещите сексуални партньори като избягвате все повече интимни контакти.
Ако сте мъж вероятно проблемът се проявява физически като слаба или нетрайна ерекция, като преждевременна еякулация или неспособност за такава. Ако сте жена сексуалните разстройства най-често се проявяват като вагинизъм (невъзможност да правите секс) или като безчувственост и неспособност да изпитвате удоволствие (фригидност).

Проблемът

Логически знаете, че всичко трябва да е наред. Вие сте напълно здрав! Направили сте си всякакви изследвания, отхвърлени са плашещи диагнози. Нямате заболяване от физически или физиологичен характер. Знаете, че не е краят на света, ако не се представите по подобаващ начин.

Логически, съзнателно, рационално, волево си внушавате, че всичко е наред. Знаете го и от лекаря си. И това би трябвало да ви кара да се чувствате уверен в себе си. Но не се случва. Една по-дълбока част от съзнанието ви (подсъзнанието) усеща ирационален страх при мисълта за сексуален контакт и това може  да прерасне от интензивна тревожност в панически страх. Сърцето ви започва да галопира лудо в гърдите ви. Тялото ви се облива в ледена пот. Слънчевият ви сплит се свива на “топка”. Въпреки логическите схеми на себеубеждаване, че сте наред и волевите усилия да възвърнете контрол над ситуацията това не се случва.

Решението

Хипнозата е насочена към тази част от съзнанието (несъзнаваното или подсъзнанието), което изпраща сигналите на тревога и паника при мисъл или действие, свързани със сексуален акт. Чрез хипнотерапията ще имаме шанса да въздействаме директно на тази част от ума, която създава проблема и изпраща сигнали на тревога и паника, които са първата брънка от генезата на сексуалните разстройства.

Хипнозата и хипнотерапията ви дават уникалната възможност да разрешите проблемите точно там, където се генерират, вместо да говорите за тях, да учите техники за потискане на проблема или още по-лошо – да станете зависими от медикаменти, които с времето намаляват ефективността си.

Цялата терапия ли се провежда под хипноза?

Първият сеанс протича под формата на предварителен консултативен разговор. Изключително важно е да знаем не само какъв е проблемът ви, но и да опознаем щрихите на човека (и съзнанието), който го е създал. Това ще предопредели подхода и вида терапия, които ще бъдат прилагани при следващите ни срещи.

Голяма част от терапевтичните сеанси в InSigting Център се провеждат като хипнотерапевтични сесии, но те се комбинират с вербална терапия, водено въображение, релаксационни практики и не на последно място с InSighting Интензивно дишане –  авангарден преживелищен метод, чието въвеждане драматично увеличи ефикасността на терапията и видимо редуцира времето за лечение на сексуалните разстройства.

Целият дизайн на психотерапията се определя не само от спецификата на проблема, който ви е довел при нас, но и от индивидуалните характеристики на личността ви, както и от предпочитанията, които имате за честотата и вида на самата терапия. Ще бъдат приложени взаимодопълващи се методи и терапевтични техники, които се комбинират в комплексен индивидуален подход, водещ до успешното разрешаване на проблема ви.

Психотерапията не е занаят, а изкуство. Именно затова методите ни, прилагани към всеки от вас са строго индивидуални, съобразени със спецификата и уникалните характеристики на вашата личност.

Колко сеанса ще са нужни?

Един от сътрудниците на големия физик Стивън Хокинг споделя, че е много по-лесно да се изгради единна теория, обясняваща възникването на Вселената, отколкото да се опознае вътрешната Вселена на един единствен човек. “Всеки човек е различна Вселена и това ме прави късметлия, че не съм психотерапевт, а физик”, казва той.

Психиката и нейните характеристики не са параметри, които подлежат на измерване и прогнозиране.

Дори при хора с еднакъв проблем, протичане и симптоматика на разстройството, терапията продължава различно време. Причината е една – всеки има своя стъпка за “узряване” и време, за което да допусне настъпването на автентична вътрешна промяна.

Хипнозата е първата утвърдена краткосрочна терапия, въведена в световен мащаб. Голяма част от пациентите имат подобрение или трайно излекуване между 2 и 10 сеанса. Има разбира се случаи, при които терапията продължава по-дълго време. Имаме клиенти, чийто проблем отдавна е решен и продължават да провеждат хипнотерапия за разрешаване на други проблеми, за намиране на екзистенциални отговори или като средство за разгръщане на личностния им потенциал.

Нека не забравяме законът за обратния ефект: “Колкото повече искаме нещо да се случи, толкова повече става обратното”. От решаващо за успешния изход значение е да подходите към целия процес на промяна с правилно отношение, лишено от нетърпеливост, припряност и консуматорска нагласа. Тогава нещата ще се случат по-бързо и ефективно, отколкото сте се надявали.

За всеки ли е ефективна хипнозата?

Хипнотерапията, съчетана с InSighting Интензивно дишане е краткосрочна и с висока ефективност терапия за лечение на сексуалните разстройства. Променените състояния на съзнанието, които се индуцират от тези два мощни терапевтични метода са силно ефективни за трайното повлияване и освобождаване от сексуалните дисфункции.

С течение на годините практика установихме, че няма човек, който да не може да бъде освободен от проблема си. Различно е времето, необходимо му да допусне промяната първо вътре в себе си, а след това да я интегрира и в живота си.  Защото човек не обича да се променя и се вкопчва в илюзията, че нещо му осигурява сигурност, дори и това да е статуквото на болестта.

Така въпросът, който трябва да се зададе не е “дали ще се оправя”, а “колко време ще отнеме”. Отговорът специално на този въпрос не зависи само от терапевта, а от решимостта на пациента да се освободи от матрицата на проблема.

Откъде да започна?