лечение на депресия с хипнотерапия

Депресия

“Не преставаме да играем защото остаряваме, а остаряваме защото преставаме да играем” – Мериан Уилямсън

Усещане за пълно отчаяние, безнадеждност и безсмислие във всичко, персистираща тъга и потиснатост, смазващо усещане за самота, чувство за безпокойство и безпомощност, празнота, гняв и раздразнителност, вина и загуба на увереност – депресията има много лица и може тотално да срине качеството ви на живот, нещо повече – може да ви лиши дори от желанието ви за живеене. В крайната си форма дотолкова всичко ви става все едно, че дори вече ви е безразлично дали ще се оправите или не. На въпроса ми дали иска да се излекува един пациент с депресия ми беше отговорил, че за него ситуацията наподобява параграф 22: “ Нямам нищо против да се оправя. Но тъй като всичко ми е равно и безразлично, ми е все едно и дали ще съм в депресия или не”.

Депресията има различни форми, причини и механизми на отключване и протичане. При реактивната депресия, за която има съответна инициираща причина, може успешно да се работи с хипноза и хипнотерапия, насочена към достигане до същността на проблема, реконструирането му и възвръщане на изначалния живец и ентусиазъм, които ще ви накарат да мечтаете, творите, да развивате потенциала си и да придавате смисъл на живота си чрез всичко, което правите.

Проблемът

Опитали сте се да се справите волево с мъчителното чувство на депресия, насилвали сте се да следвате съветите на роднини и приятели “да се стегнете”, пробвали сте различни медикаменти със съмнителен или временен ефект (от продължителната употреба, на които е твърде вероятно да сте наддали 15-20 кг.), но депресията още ви държи в здравата си хватка и ви кара да усещате все по-голяма безпомощност и все по-растяща безнадеждност.

Една по-дълбока част от съзнанието ви (подсъзнанието) изпраща сигнали на тъга, болка, апатия, демотивираност, самота и безсилие, обсебвайки неумолимо психиката ви и превръщайки тези мъчителни чувства в обичайното й агрегатно състояние. Въпреки логическите схеми на себеубеждаване, че трябва да сте наред и волевите усилия да възвърнете контрол над живота си това не се случва.

Решението

Хипнозата работи с тази част от съзнанието, която причинява проблема и изпраща амалгамата от мъчителни усещания и чувства на депресия към тялото и психиката. Подсъзнанието не се интересува, нито се повлиява от “разумни доводи”. По тази причина психотерапевтът използва хипнотичния транс (психотерапията се осъществява в хипноза) като уникална възможност да помогне на подсъзнателната (емоционална) част от вас да реконструира и освободи несъзнавания материал, който стои в основата на депресивните състояния. Така проблемът може да бъде решен генерално, вместо да се опитвате да го потискате, контролирате или още по-лошо да го приемете като част от живота си и да се примирите да живеете с него.

Цялата терапия ли се провежда под хипноза?

Първият сеанс протича под формата на предварителен консултативен разговор. Изключително важно е да знаем не само какъв е проблемът ви, но и да опознаем щрихите на човека (и съзнанието), който го е създал. Това ще предопредели подхода и вида терапия, които ще бъдат прилагани при следващите ни срещи.

Голяма част от терапевтичните сеанси в InSighting Център се провеждат като хипнотерапевтични сесии, но те се комбинират с вербална терапия, водено въображение, релаксационни практики и не на последно място с Insighting Интензивно дишане –  авангарден преживелищен метод, чието въвеждане драматично увеличи ефикасността на терапията и видимо редуцира времето за лечение на реактивните, сезонните и екзистенциалните депресии.

Целият дизайн на психотерапията се определя не само от спецификата на проблема, който ви е довел при нас, но и от индивидуалните характеристики на личността ви, както и от предпочитанията, които имате за честотата и вида на самата терапия. Ще бъдат приложени взаимодопълващи се методи и терапевтични техники, които се комбинират в комплексен индивидуален подход, водещ до успешното разрешаване на проблема ви.

Психотерапията не е занаят, а изкуство. Именно затова методите ни, прилагани към всеки от вас са строго индивидуални, съобразени със спецификата и уникалните характеристики на вашата личност.

Колко сеанса ще са нужни?

Един от сътрудниците на големия физик Стивън Хокинг споделя, че е много по-лесно да се изгради единна теория, обясняваща възникването на Вселената, отколкото да се опознае вътрешната Вселена на един единствен човек. “Всеки човек е различна Вселена и това ме прави късметлия, че не съм психотерапевт, а физик”, казва той.

Психиката и нейните характеристики не са параметри, които подлежат на измерване и прогнозиране.
Дори при хора с напълно еднакъв проблем, протичане и симптоматика на разстройството, терапията продължава различно време. Причината е една – всеки има своя стъпка за “узряване” и време, за което да допусне настъпването на автентична вътрешна промяна.

Хипнозата е първата утвърдена краткосрочна терапия, въведена в световен мащаб. Голяма част от пациентите имат подобрение или трайно излекуване между 2 и 10 сеанса. Има разбира се такива, за които терапията продължава по-дълго време. Имаме клиенти, чийто проблем отдавна е решен и продължават да провеждат хипнотерапия за разрешаване на други проблеми, за намиране на екзистенциални отговори или като средство за разгръщане на личностния им потенциал.

Нека не забравяме законът за обратния ефект: “Колкото повече искаме нещо да се случи, толкова повече става обратното”. От решаващо за успешния изход значение е да подходите към целия процес на промяна с правилно отношение, лишено от нетърпеливост, припряност и консуматорска нагласа. Тогава нещата ще се случат по-бързо и ефективно, отколкото сте се надявали.

За всеки ли е ефективна хипнозата?

Хипнотерапията, съчетана с InSighting Интензивно дишане е краткосрочна и с висока ефективност терапия за лечение на депресия. Голяма част от пациентите се освободиха трайно от депресиите, възвръщайки и дори подобрявайки качеството си на живот от миналото.

С течение на годините практика установихме, че няма човек, който да не може да бъде освободен от проблема си. Различно е времето, необходимо му да допусне промяната първо вътре в себе си, а след това да я интегрира и в живота си.  Защото човек не обича да се променя и се вкопчва в илюзията, че нещо му осигурява сигурност, дори и това да е статуквото на болестта.

Така въпросът, който трябва да се зададе не е “дали ще се оправя”, а “колко време ще отнеме”. Отговорът специално на този въпрос не зависи само от терапевта, а от решимостта на пациента да се освободи от матрицата на проблема.

Откъде да започна?