Казуси - Как да си помогна

Как да се науча да контролирам наистина мислите си?

Всичко, което прочетох в статията приемам за вярно и съм сигурна, че е така. Аз самата смятам, че съм изпаднала в такава серия от 2-3 години насам, но отстрани погледнато нещата сякаш изглеждат нормални. Въпреки това усещам някаква непрестанна борба вътре в себе си, постоянно неудовлетворение и страх, породен и сама не знам от какво. Може би има хиляди фактори и причини, пораждащи всичко това и колкото и да смятам, че съм силна и амбициозна, сякаш пак идва момент, в който се предавам. Въпросът ми е – как да се науча да контролирам наистина мислите си и как да преодолея този незнаен страх, защото смятам, че аз мога да променя живота си, а в същото време не предприемам нищо все едно нещо ме държи на едно място? Чувствам се много объркана относно всяка една област от моя живот.

Отговор на зададения въпрос:

Усещането за контрол е едно от най-илюзорните усещания. Няма как да контролирате живота си, нито има особено значение дали сте силна или не сте (това е просто една мисъл). Намерението да бъдете силна и да контролирате всичко показва единствено нагласа за житейска ситуация, съпроводена с трудности, които трябва да се контролират и преодоляват. Фактът, че сте в серия от 2-3 години е показателен, че в този етап от живота ви има необходимост от промяна, която по една или друга причина не сте направили. Животът не е статукво, животът е динамика.

Търсенето на сигурност, желанието за контрол прецакват живота ви, тъй като прецакват самата вас. Освободете се от клишетата и се вгледайте цялостно в ситуацията, в която се намирате. Задайте си въпроса дали средата около вас е здравословна, дали отношенията ви с хората са здравословни, харесва ли ви работата, която работите. Как привидно изглеждат нещата в живота и как същите тези неща се отразяват върху нас са две съвсем различни неща. Няма значение дали отстрани вие изпълнявате мечтата на социума – работа, връзка, брак, деца, множество контакти. Има значение как вие усещате себе си на всяко едно от тези нива – доколко сте себе си и доколко не сте. За да сте в серия значи сте преминала в цикъла „неудовлетвореност – пустота – драма – негативна серия”, т.е. вътре във вас има натрупано дълбоко неудовлетворение, което ви подсказва, че е необходимо да извършите промени в сферите от живота си. Всъщност промяната, която винаги прокламирам, че трябва да се направи за всички хора е една – да си спомнят кои са, а не да се опитват да изграждат „съвършеното аз”.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • InSighting Пътешествия към безкрая - InSighting Пътешествия към безкрая   РАЗ/МАХ 23 – 28 ОКТОМВРИ Годината на Металния Плъххх Заминах самотен, пристигнах сам, завърнах се самостоен Преломен ритрийт в планината с Д. “Моята вяра не се нуждае от вярата на другите.” Морфеус. Матрицата Раз/мах— на Мах Концепцията? не, този път няма концепция. Поне не познатия вербален концептуален разбор преди ритрийт. […]
  • INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА! -   INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА!   18 – 27 ЮЛИ S/ 10-дневен ритрийт в атмосферата на Спокойствието Силата Свободата Самостойността Споделеността с Д.    Как се строи къщата на разЛичността Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев