Казуси - Как да си помогна

Да се разведа ли веднага, както ми идва отвътре?

Омъжена съм от 10 години, имам две деца. Последните 6 г. прекарах в емиграция. Сега съм тук и хващам мъжа ми в зверска изневяра и нагли лъжи. Да се разведа ли веднага, както ми идва отвътре? Засега само съм го изгонила от вкъщи.

Отговор на зададения въпрос:

Не е правилно терапевтът да дава ултимативен съвет по такъв съдбоносен въпрос. Целият живот става различен след една такава раздяла. Не случайно я наричат „малката смърт”.

Но аз винаги съм съветвал пациентите си да следват сърцето си и вътрешния си усет за правилно и погрешно.

Ако още известно време така ви идва отвътре и не е само краткотраен импулс на обида – направете го. Ако считате, че ще се измъчвате, терзаете и ще се чувствате предадена – продължете живота си без него и изградете устоите на бъдещето си в по-истински взаимоотношения. Знам как много хора ще скочат и ще кажат: „Ами децата?!”. Децата са оправдание за слабостта ни да не правим промени. Често те са оправдание и за проваления ни живот. Познавам базброй хора, които са израснали в „семейства на разведени” (как звучеше в комунизма само – като анатема!) и са станали не просто „достойни хора”, но са изключително хармонични личности с добри семейства и проспериращи кариери. Обратният случай е също често срещан – от „запазени” семейства в името на децата, са израснали завършени невротици, които са били не само безгласни свидетели на студенина и ледено мълчание (първи вариант) или на балканска битова война (втори вариант), но носят в себе си дълбокото чувство за вина, че животът на родителите им се е „прецакал” заради тях – нещо, което разбира се не е вярно. Животът на родителите им е прецакан, защото те са били страхливи и нерешителни по природа. Тук искам да вметна едно уточнение.  Психотерапията не изповядва, нито проповядва морални категории. Ето защо аз самият няма да бъда в ролята на съдник (в случая на изневеряващия). Целта е терапевтът да подпомогне клиентът да намери правилните решения за себе си и да ги проектира под формата на победоносна трансформация в живота си. Победа над какво? Над страховете в себе си, които спират нашето развитие и открадват бъдещето, което заслужаваме.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА! -   INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА!   18 – 27 ЮЛИ S/ 10-дневен ритрийт в атмосферата на Спокойствието Силата Свободата Самостойността Споделеността с Д.    Как се строи къщата на разЛичността Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, […]
  • Quantum Red - InSighting U!nique Quantum Red   Квантово генерирана случайност, червеното хапче на неопределеността и мартеницата на синхроничността 1 МАРТ 2020 Да бъгнем К0да на най-българския празник aka  По пътя на червено-бялата нишка Quantum Red (QR) — В есенция Онези, които знаят, не говорят; онези, които говорят, не знаят. QR — И все пак… Квантово генерирани случайности, […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев