Казуси - Как да си помогна

Да се разведа ли веднага, както ми идва отвътре?

Искам да се разведа, но ме е страх!

Омъжена съм от 10 години, имам две деца. Последните 6 г. прекарах в емиграция. Сега съм тук и хващам мъжа ми в зверска изневяра и нагли лъжи. Да се разведа ли веднага, както ми идва отвътре? Засега само съм го изгонила от вкъщи.

Отговор на зададения въпрос:

Който ме познава знае, че не съм от психотерапевтите, които дават съвети кой как да живее живота си. По мое скромно мнение не е правилно психотерапевтът да дава ултимативен съвет нито по такъв съдбоносен въпрос, нито дори по маловажни въпроси. Причините са многобройно, но ще изброя две.

  • Психотерапевтът не е бог и не знае най-правилните отговори нито за своето, нито за бъдещето на пациентите му (всеки може да дава съвети в минало време, като чуя „трябваше“ и ми призлява). А и кое е правилно от по-голямата перспектива на живота и преходността?
  • Ако дава съвети на пациентите си, психотерапевтът ги „доместицира“, прави ги зависими от него и ги лишава от силата им сами да взимат решения и правят избори, което е основният „случващ“ фактор в живота.

И така… „Искам да се разведа, но ме е страх. Какво да правя?“. Целият живот става различен след една такава раздяла. Не случайно я наричат „малката смърт”. Склонна ли сте да простите или сте безкомпромисна? Ще ви измъчва ли тази изневяра във времето, ако не се разведете? Ще измъчвате ли човекът, който го е направил? Ще изтъквате ли децата, като причина за жертвите си? Считате ли, че съпругът ви, ще се промени и случката е еднократна грешка. Това са само въпроси. Но ако не се замислите върху тях, могат да се превърнат в горчиви евентуалности.

Що се отнася до мен, аз винаги съм давал един генерален съвет на пациентите си – да следват сърцето си и вътрешния си усет за правилно и погрешно, за промяна или компромис.

Ако още известно време така ви идва отвътре и не е само краткотраен импулс на обида – направете го. Ако считате, че ще се измъчвате, терзаете и ще се чувствате предадена – продължете живота си без него и изградете устоите на бъдещето си в по-истински взаимоотношения. Знам как много хора ще скочат и ще кажат: „Ами децата?!”. Децата са оправдание за слабостта ни да не правим промени. Често те са оправдание и за проваления ни живот. Познавам базброй хора, които са израснали в „семейства на разведени” (как звучеше в комунизма само – като анатема!) и са станали не просто „достойни хора”, но са изключително хармонични личности с добри семейства и проспериращи кариери. Обратният случай е също често срещан – от „запазени” семейства в името на децата, са израснали завършени невротици, които са били не само безгласни свидетели на студенина и ледено мълчание (първи вариант) или на балканска битова война (втори вариант), но носят в себе си дълбокото чувство за вина, че животът на родителите им се е „прецакал” заради тях – нещо, което разбира се не е вярно. Животът на родителите им е прецакан, защото те са били страхливи и нерешителни по природа. Тук искам да вметна едно уточнение.  Хипнотерапията не изповядва, нито проповядва морални категории. Ето защо аз самият няма да бъда в ролята на съдник (в случая на изневеряващия). Целта е терапевтът да подпомогне клиентът да намери правилните решения за себе си и да ги проектира под формата на победоносна трансформация в живота си. Победа над какво? Над страховете в себе си, които спират развитието му и открадват бъдещето, за което бленува.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • ПАЛЕО 3 @ СЪРЦЕ-ТО - InSighting Unique ПАЛЕО 3   СЪРЦЕ-ТО Природата          Алтернативата Лекотата          Естествеността            Освободеността Завръщане към протокорените на здравето и същността  5 спокойни вечери в понеделник  5 дълбоки откровения за всеки 5 сатсанга с Д.  5 докосвания до Сърцевинността от 14 март 19:09 Всичко, което […]
  • RESET 222 — РАМА РАДОСТТА - INSIGHTING U-NIQUE! RESET 222 РАМА РАДОСТТА (Настройване към по-висша честота) Посрещане на Соларната Нова Година 4-6 февруари 2’22 Животът няма да е същият след това Тридневен семиритрийт от необичайности В Утробата   или  Google Meet Утре започва от сега! Познаваш Утробата в InSighting център, нали? Изпитал/а си чувството веднъж попаднал/а там, да не искаш да […]