Казуси - Как да си помогна

Как да мотивирам сина ми да си намери работа?

На 46 години съм, разведена съм от 20 години и имам син на 24 години. Проблемът, с който не мога да се справя е, че синът ми не може да си намери работа, но и е категоричен, че „за 500лв няма да работи“. Това са думите му. Според мен проблемът е, че не е мотивиран . Т.е. не знам как да му помогна, да го мотивирам! Ще съм Ви благодарна за съвет!

Отговор на зададения въпрос:

Едва ли може да се даде отговор в рамките на няколко реда какво може да се направи. За съжаление този проблем не се среща само при вас – той е много често срещан сред генерацията на сина ви.

Изписани са стотици томове за теория за мотивацията. Най-трайната и ефективна мотивация е, когато тя се индуцира отвътре, а не отвън. Две сили може да мотивират – дефицита (т.нар. дефицитна мотивация, D motivation) или желанието за развитие (мотивация на развитието, B motivation). С други думи две емоции ни карат да предприемем едно или друго действие (в случая да работим или не)  – страхът (от нямане) и желанието (не просто да имаме, но да се изявим и развием потенциала си).

Ако синът ви е принуден да се справя сам в живота и знае, че не може да чака майка му да го издържа в най-плодотворната му възраст, ще не ще, ще намери начин да изкарва прехраната си. Пожелавам му да бъде креативен и иновативен в степен, в която качествата и трудът му може да се оценят на много над 500 лв. За момента силата, която ще може да го мотивира е дефицитът и страхът от него. Разбира се не изключвам, ако съзрее с времето да надделее и вторият, по-висшият тип мотивация – на желанието за развитие. Силата, която ще изяви в пълна степен личностния потенциал, който той носи в себе си.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • InSighting Пътешествия към безкрая - InSighting Пътешествия към безкрая   РАЗ/МАХ 23 – 28 ОКТОМВРИ Годината на Металния Плъххх Заминах самотен, пристигнах сам, завърнах се самостоен Преломен ритрийт в планината с Д. “Моята вяра не се нуждае от вярата на другите.” Морфеус. Матрицата Раз/мах— на Мах Концепцията? не, този път няма концепция. Поне не познатия вербален концептуален разбор преди ритрийт. […]
  • INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА! -   INSIGHTING СЪБИТИЕТО 2020 ИДВА!   18 – 27 ЮЛИ S/ 10-дневен ритрийт в атмосферата на Спокойствието Силата Свободата Самостойността Споделеността с Д.    Как се строи къщата на разЛичността Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев