Казуси - Безизходица

Откъде да намериш сили за нов начин на живот?

Наистина, ако човек е загубил истинското си аз по пътя или още от детството му е било попречено изобщо да го срещне, то какво да очаква от света? И как да намери сродни и почтени към него души? Питам се, когато „прогледнеш“ на една прилична възраст над 50 години и вече за твърде много неща е безвъзвратно късно, как да превъзмогнеш огромното разочарование? Откъде да намериш сили за нов начин на живот?

Отговор на зададения въпрос:

Това е за мен въпросът на броя!

От началото на терапевтичната ми практика ме е интригувал човекът от гледна точка на „нормата” – психическото здраве и неговата себеактулизация, а не на патологията – т.нар. разстройства. Кое може да направи личността ни цялостна, а живота ни пълноценен? И ако намерим формулата за това ще бъдем ли психически и физически здрави? Нещо повече – ще бъдем ли в мир със себе си?

Няма в живота „безвъзвратно късно”! Защото животът ни обхваща само един миг – настоящият. Вие изживявате най-голямата магия – Пробуждането – към разЛичния мироглед и към това кое е истинско, стойностно и смислено в живота ви.

Преди месеци в нашия Инсайтинг центъра дойдоха две жени едната на 50, другата на 61 – приятелки от много години.  Те също бяха започнали да „проглеждат” и не се страхуваха да навлезнат в новите и непознати води на осъзнатостта, независимо от „възрастта си”. Преди по-малко от седмица те присъстваха и на Коледното ни парти. Едната от тях възкликна към множеството от присъстващи: „Търсила съм ви толкова отдавна и най-накрая ви открих! В този миг съм толкова радостна и тъжна. Радостна, че ви има и че съм тук. И тъжна защото не ви открих на младини”. Аз й отвърнах шеговито: „Нямало е как да ни откриеш на младини. Тогава съм бил още ученик и InSighting Центърът  не съществуваше. Така че заличи тъгата и остани само с радостта”, след което й подадох да разчупи питката с късметите като на най-възрастен присъстващ от InSighting клуба.

Има два типа хора – осъзнати и неосъзнати. Пробуждането е болезнено, както написах и в един от отговорите по-горе. Но много по-болезнено е невежеството. За мен то е най-големият грях –  спрямо нас самите. Добре дошла на борда на разЛичните! Силата за промяната сама ще дойде при вас. Само опънете платната….и смело напред!

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Daiki’s Class - InSighting Unique! Daiki’s Class Дишане, SubsTrance и Zzzвук в InSighting Център 27 декември ’18 Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани […]
  • Решаване на кризи в интимните връзки - Дойдох при д-р Тенчев в изключително тежък момент от живота ми. След поредната разочароваща краткотрайна връзка, завършила неуспешно, вече не знаех какво се случва и какво правя погрешно. Намерих кабинета по Интернет „случайно“, но всъщност вече знам, че не е било случайност. Комбинацията от класическа психотерапия и хипнотични сеанси, които приложи Митко (с който и до […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев