Генезис

Генезис

Публикувано: сп. Грация / Годишно издание 2012
Интервю на: Краси Генова с д-р Димитър Тенчев

 

Щастието е илюзия на ума, свободата е естественото състояние на духа твърди д-р Димитър Тенчев

Възможностите на човешкия дух са безгранични. Дори гений като Алберт Айнщайн признава, че въображението е по-важно от знанието и познаването на подсъзнанието и потенциала, който крие то, е в основата на еволюцията на човечеството. Ако вече сте попадали във водовъртежа на събития или открития, които са ви направили по-чувствителни на тази тема, или пък стреса, преумората и претоварването са провокирали организма ви да реагира, то със сигурност сте наясно, че проблемът и разрешаването му се крие в самите вас. Преди повече от година ви представихме един столичен център за психотерапия и личностно развитие, който отваря коридорите на подсъзнанието, така че да се движите сводобно в тях, а сега ще продължим разговора с двигателя на центъра – д-р Димитър Тенчев, за курсовете по интензивно дишане.

Д-р Тенчев, InSighting е притегателен център, който събира около себе си т.нар „инсайтъри“ (хора, открили силата и свободата на променящото се аз). Какви са предстоящите курсове в центъра?

Предстои нов курс по хипноза, традиционните семинари по Интензивно дишане, които са двудневни, много интересни са групите за личностно развитие, или по-точно казано – групите за развитие на потенциала на личността, при които се използва енергията и подкрепата на групата за развитие на всеки участник от нея. В смисъл – един за всички, всички за един. Много по-силно човек са развива в контекста на такава група, в която хората имат сходни интереси и възприятия. InSighting групите са много мощно изцеляващо и трансформиращо събитие за всички участници и поради големия интерес се сформира и втора група. На сайта на центъра www.insighting.eu може да откриете цялата програма и контактите ни.

Живеем в изключително интересно време, в което индивидуалността е капан за обърканото ни его. Как успявате да организирате хората да отключат себе си в компанията на хората от групата?

В тези групи се набляга изключително на спонтанността, на импровизацията, на равнопоставеността и на неподправеното преживяване на участниците. С помощта на групата и най-вече на практиките, които се дават за изпълняване между отделните събирания, много хора намериха разрешение на проблемите си. Те изцелиха не само душите си, но и живота си. Имаше хора с дългогодишно паническо разстройство, които се освободиха от страховете си. Някои от тях тотално промениха принадлежността си, житей си система. Имаше и такива, които се освободиха от консуматорската си природа, която ги беше поробила и поболяла. Крайъгълен камък на Инсайтинг е да се елиминират фалшивите идентичности (ролите, които играем в живота), за да излезе на повърхността истинската същност на човека. Хората идват отворени, Инсайтинг ароматът и атмосферата ги предразполагат да бъдат спонтанни и естествени и се получава много единна група, в която всеки открива истинското си аз.

Много от оплакванията са свързани с мигрена, депресия, панически атаки причинени най-вече от стреса, или…?

Невинаги. Давам пример с нещо много интересно като родовата травма, при която плодът може да има изключителни травматични преживявания. Докато е в капан в родовия канал (където има механичен натиск върху главата и тялото), биохимичните показатели в организма на бебето се сриват. В организма му има недостиг на кислород, субективно изпитва и чувството, че ще умре. Поражда се травматичен заряд, който в една по-късна възраст може да се прояви като хронична психосоматична симптоматика или психични разстройства, например мигрената, която започва да се възпроизвежда в зряла възраст, или пък някаква форма на депресия. В част от случаите те имат корелация с родовата травма.

Групите по интензивно дишане провокират голям интерес. Какво се случва с човек по време на това преживяване?

Не може да се опише един сеанс по интензивно дишане, преди да сте го преживели лично, както не може да се опише вкусът на шоколада на човек, който не е опитвал никога какаото. Накратко мога да кажа: InSighting Интензивното дишане е магията, чието докосване променя живота ни към по-добро без усилията на волята или анализите на рационалния ум. Промяната, която то индуцира в живота ни, настъпва неусетно, но трайно – точно като росата, която мокри дрехите ни при сутрешна разходка по моравата.

Ако приемем, че хората живеят в капаните на собствените си страхове, не е ли странно, че не желаят да се променят?

Странно е на пръв поглед, защото много често те намират убежище в страховете или фалшивата си идентичност. Много хора намират убежище в паническото разстройство, за да не поемат отговорност за живота си, защото трябва да се борят. Този феномен е описан във „Вълшебната планина“ от Томас Ман или във „Вероника решава да умре“ – на някои хора просто им харесва да имат проблем, защото нямат нужда да се борят в джунглата и да оцеляват. Така те могат да прекарат в санаториуми или клиники остатъка от живота си мирно и тихо, единствено желаейки никой да не ги безпокои. Голяма част от хората биха предпочели да умрат, вместо да се променят.

Какъв е смисълът на изчистването и на отварянето тогава?

Наричам го освобождаване! Психиката започва да създава проблеми като генерализирана тревожност, панически атаки, депресии и дава сигнали, когато е претоварена – от какво е претоварена?! От минал опит, от травми в миналото, от разочарования, от себеизразходване в компромиси, от живеене живота на някой друг. Освобождаването от всичко излишно в нас и в живота ни е необходимата предпоставка психиката ни започне да функционира отново нормално.