казус депресия

Как да помогна на приятеля си да преодолее депресията, в която е?

С приятеля ми сме заедно повече от 4 години. От лятото започна да изпада в състояние на пълна апатия, не само към мен, но и към други много близки хора. И това състояние продължава, не искаше да се виждаме, не излизаше, държеше се студено. И отново повтарям че това му поведение е не само към мен. Обичам го, наистина го обичам много и искам да му помогна да излезе от това състояние. Как да му помогна?

Отговор на зададения въпрос:

Апатията е признак на депресия. Потърсете специалист. Често в такова състояние човек е до такава степен апатичен, че му е все едно дали ще излезне от това състояние или не. Имах такъв пациент с тежка депресия, която до срещата ни беше продължила повече от 3 години. Попитах го: „Желаеш ли да се оправиш?” Той за първи път се усмихна и ми отговори: „Това е като параграф 22. Доколкото в това състояние не желая нищо, не мога да искам да се оправя. Но… иначе нямам нищо против.”

Това не е леко и безобидно състояние! Бъдете търпелива. И го накарайте поне да „няма против” да му се помогне.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Отпуската може да отключи депресия - Д-р Тенчев в предаването на Darik радио „По-полека“ с водещ Теодора Симова. Информация за автора Последни публикации Доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по […]
  • Решаване на кризи в интимните връзки - Дойдох при д-р Тенчев в изключително тежък момент от живота ми. След поредната разочароваща краткотрайна връзка, завършила неуспешно, вече не знаех какво се случва и какво правя погрешно. Намерих кабинета по Интернет „случайно“, но всъщност вече знам, че не е било случайност. Комбинацията от класическа психотерапия и хипнотични сеанси, които приложи Митко (с който и до […]

доктор Димитър Тенчев

Доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев
доктор Димитър Тенчев

Най-нови публикации от доктор Димитър Тенчев