казуси - страх и фобии

Започвам нова връзка, но ме е обзел някакъв страх

Започвам за пръв път връзка с чужденец като и двамата живеем в чужбина. Докато бях сама се чувствах страхотно. Сега ме е обзел някакъв страх.

Отговор на зададения въпрос:

От въпроса ви не става ясно от какво точно ви е страх. Страхът показва наличието на някакъв дефицит в живота ви, който може да има отношение с това, че сте започнали връзка, но може и да има съвсем различен корен. Може би по-важно от това дали имате връзка с чужденец за пръв или пореден път, е да си отговорите на въпроса защо преди когато сте била сама сте се чувствала страхотно за разлика от сега, когато имате човек до себе си. Ако сте с правилния човек, би трябвало да е точно обратното – да се чувствате още по-страхотно.

Правите ли разлика между страх и тревожност? Тревожоността е онова кофти чувство на „топка” в слънчевия сплит. Ако е второто ще кажа отново любимия си цитат на Киркегор: „Тревожността е знак за промяната”. Ако се чувствате зле в новото си статукво – променете го.

 

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Паник атаките и депресията след отпуск са шанс за промяна - Как да се справим със стреса след ваканцията и как да се преборим със страховете си от промяна — д-р Тенчев гостува в ефира на „Дарик“ радио. Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. […]
  • Екзистенциалната депресия  - ЕКЗИСТЕНЦИАЛНАТА ДЕПРЕСИЯ Депресията на разЛичностите Един сеанс с д-р Димитър Тенчев Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев