Казуси - Как да си помогна

Кое е по-правилното отношение към болестта

Кое е по-правилното отношение към болестта – че един ден ще се избавим от нея и методично през годините да се стараем да я преодоляваме или да я приемем като част от нас, да преодоляваме кризите и след това просто да не й обръщаме внимание? Както не обръщаме внимание на хроничното си късогледство, например, ами си го коригираме с очила?

Отговор на зададения въпрос:

Прави каквото трябва, а да става каквото ще. Не всички болести са лечими. Някои са хронични и принуждават хората да се съобразяват с тях. Ще ви разкажа една история. По истински случай. Едно дете, което било болно от детски паралич чуло лекаря да казва на майка му: „Ако синът ви доживее до заранта ще е чудо”. Детето не мигнало цяла нощ. С първите лъчи на слънцето започнало оживено да крещи: „Мамо, мамо… аз съм жив!” Впоследствие момчето станало мъж. Завършил медицина, след това специализирал психиатрия. Станал основател на една от най-ефективните психотерапевтични школи. Имал много ученици и хиляди последователи в цял свят и до днес. Въпреки, че страдал през целия си живот от хронично главоболие, дишал трудно с едната половина на диафрагмата си, бил далтонист, а в края на живота си бил на инвалидна количка, казват, че бил една от най-жизнерадостните личности, които хората срещали. А да – оженил се щастливо и имал осем деца. Човекът се казва Милтън Ериксон и е основателят на съвременните методи за индуциране на хипноза и на ериксонианската хипнотерапия.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Депресията се предава по наследство - Депресията се предава по наследство Хипнозата и Интензивното дишане премахват симптомите Д-р Тенчев, как действат сезоните на депресията? Д-р Т.: В географските ширини с умерен или по-студен климат, в част от човешката популация са разпространени т.нар. сезонни депресии, които в съвременната психотерапия и психиатрия се обозначават като сезонно афективно разстройство (САР). САР се проявява обикновено […]
  • Хипнозата – психотерапевтични ползи - Разговор за хипнозата и хипнотерапията с д-р Димитър Тенчев в студиото на „100% будни“ по БНТ. Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев