Казуси - Безизходица

Днес за пореден път преживявам кофти ден

Проблемите са следните: стрес, безработица, завършване на висшето образование (промяна), смяна на 3-4 работни места, паническо разтройстводепресии и всичко кофти, което може да се случи на 25 годишно момиче, което смея да твърдя, не беше такова (аз), та дори и неудовлетворено от живота си до някаква степен. Днес за пореден път преживявам кофти ден, всеки изминал миг се чудя кога ще ми превърти шайбата и няма да успея да се контролирам, след което най-вероятно ще ме обявят за луда, защото от както се появиха паническите разстройства това е най-големия ми страх. Усещането, че ще започна да крещя и да лудея е просто ужасяващо. Лошото е, че обвинявам единствено моето дългогодишно гадже за това състояние, при което ми се отговаря че той не е източник на всичките ми проблеми. До ден днешен не мога да взема решение и не спирам да мисля за връзката ни, което ме побърква допълнително и ме провокира към агресия и грубост спрямо него. Нещата са отчайващи. Иска ми се, както някой беше казал, да ме хипнотизират и да изтрият гадостите, които ми се случват, да си продължа живота, макар и не най-удовлетворяващия за мен. Освен всичко станах най-разсеяния и отвеян човек, не помня много, губят ми се моменти, които преди бих запомнила… Посъветвайте ме, нямам решение на всичко.

Отговор на зададения въпрос:

Проблемите са много. Но има една причина, която е коренът на всичките ни проблеми – собственият ни ум. Всичко, което ни се случва е отражение на психическите процеси, които се случват вътре в нас.
И така, накратко:

1. Никога няма да полудеете, дори и да се разкрещите или да изгубите контрол. Това ви го гарантирам! Просто чувството, че ще полудееш е често срещан симптом при хората с панически атаки. А и самата мисъл, че може да полудеете ви изключва от „обичайните заподозрени”…;) Никой луд не съзнава, че е луд!

2. Обвинявате дългогодишното си гадже за състоянието си. ОК. Тогава защо сте с  него? Ако го напуснете няма да имате оправдание да се чувствате зле, нали? Пак повтарям. Има едно единствено хапче за лекуване на този тип състояния и то се казва ПРОМЯНА. Един много известен кардиолог от близкото минало, който ни беше семеен приятел казваше, че схемата за лечение на страхова невроза (тогава така се казваше) е: „Първо се развеждаш. Ако не даде резултат, сменяш работата. Ако не даде резултата – сменяш държавата”. Имах една пациентка, която ме изненада. В рамките на една седмица направи и трите промени. Сега живее щастливо и мирно в Холандия. 🙂

Съветът ми е пряко свързан с всичко, което ми изброихте. В депресия сте, защото сте изгубила себе си. Не е необходимо да трием каквото и да е от паметта ви. То трябва да бъде освободено от живота ви. Тогава ще загуби травматичния си отпечатък в съзнанието ви, който матрично предопределя сериите от несполуки, изпълващи битието ви.

Д-р Тенчев

още от психотерапевта:

  • Епохалното откритие на човечеството, обречено на забрава -    Каква е приликата и разликата между петела и орела? Въпросът изглежда наивно елементарен. И петелът, и орелът са птици — имат криле. Първият обаче не може да ги използва, те са рудиментирали. Най-много да направи жалък опит да прехвръкне до близкия градински плет. Докато орелът — господарят на простора — може величаво да се рее […]
  • InSighting Пътешествия към безкрая - InSighting Пътешествия към безкрая   РАЗ/МАХ Годината на Металния Плъххх Заминах самотен, пристигнах сам, завърнах се самостоен Преломен ритрийт в планината с Д. “Моята вяра не се нуждае от вярата на другите.” Морфеус. Матрицата Раз/мах— на Мах Концепцията? не, този път няма концепция. Поне не познатия вербален концептуален разбор преди ритрийт. Логично ще зададеш въпроса […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев