Криза на личността

Решението ми да се обърна към психотерапевт се появи в момент на лична криза, която беше достигнала критична фаза в общото ми усещане на потиснатост и блокаж, за непълноценно функциониране на личността и неясна връзка с реалността, в която всяко общуване се беше превърнало в изпитание и всяко действие – затлачено от страх от провал.

Цялостното усещане за неадекватност и вътрешна напрегнатост се придружаваше и от соматични прояви като чувство за недостиг на въздух, тежест в сърцето и хранителни разстройства. Тогава трансперсоналната психология ми беше напълно непозната дори само като термин, а за хипнотерапията бях чула случайно положителен отзив от познат. Може би споменът за разговора ми с него ме накара да набера в google „хипноза“, после да разгледам сайта на д-р Тенчев, след това открито да си призная, че в това състояние, в което се чувствах безсилна пред себе си и пред вечното мото „справи се сама!“, просто имах нужда от някакъв метод за неговото преодоляване.

Приех хипнотерапията за „моя метод“ след срещата ми с д-р Тенчев, който изгради доверие в мен с равнопоставеността и толерантността в общуването, с открития си и неформален подход, подкрепен с висок професионализъм. Състоянието на хипноза започна да протича като „среща със себе си“ и сеанс след сеанс тя преставаше да бъде „от третия вид“. Процесът, който хипнотерапията отключи в мен, е на опознаване на собственото съзнание и неговото освобождаване от натрупаните негативни модели. В моя случай, под хипноза то по свой начин извежда причините за тях или свързаните с тях усещания, като тяхното „терапевтично третиране“ д-р Тенчев провежда с тънко усещане за преживяването и го насочва към положителното му трансформиране спрямо личните ми потребности – заявени в разговора или доловени от него между думите. Без лекарства и с ресурс, активиран в собственото ми съзнание, резултатът просто ме „сполетя“ удивително бързо (досега за четири сеанса) като по-хармонично и цялостно усещане за себе си, за все по-голяма свобода в мислите и поведението, като съзнание и интегрираност в реалността, която престана да бъде „най-големият враг“ и бреме, а възможност за развитие и щастие. Интензитетът на процеса се подсили и със семинарите по Инсайтинг интензивно дишане (IBI), ръководени от д-р Тенчев. Като цяло хипнотерапията и сесиите по инсайтинг дишане навлязоха в живота ми като психо-духовни практики, които отключват и развиват в мен потенциала да го изживявам по-пълноценно, с положителна нагласа и чувство за вътрешна свобода.

А. Петрова

още от психотерапевта:

  • Депресията се предава по наследство - Депресията се предава по наследство Хипнозата и Интензивното дишане премахват симптомите Д-р Тенчев, как действат сезоните на депресията? Д-р Т.: В географските ширини с умерен или по-студен климат, в част от човешката популация са разпространени т.нар. сезонни депресии, които в съвременната психотерапия и психиатрия се обозначават като сезонно афективно разстройство (САР). САР се проявява обикновено […]
  • ХИПНОЗАTA  МОДУЛ M - InSighting UNIQUE!   ХИПНОЗАTA  МОДУЛ M Mахалото Автор доктор Димитър ТенчевПсихотерапевт в InSighting ЦентърД-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България. Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и […]

доктор Димитър Тенчев

доктор Димитър Тенчев

Психотерапевт в InSighting Център
Д-р Димитър Тенчев е сред от най-авторитетните психотерапевти в България.
Има дългогодишен професионален опит в областта на трансперсоналната психотерапия, хипнозата и хипнотерапията. Водещ е на семинарите по InSighting и е инспириращ лектор по теми, свързани с кризата на личността, индивидуалната свобода и себепознанието като път към фундаментална промяна.
Повече за д-р Тенчев