Депресиите се активират по Коледа

Депресиите се активират по Коледа

Публикувано: в. „24 часа“ / 06.12.2013 г.
Интервю на: Анна Ботинова с д-р Димитър Тенчев

 

Д-р Тенчев, в навечерието на коледните празници се очаква приповдигнато настроение, а психотерапевтите говорят за увеличение на случаите на депресия. Какво показва вашата практика?

Наблюденията ми през последните 10 години на пациентите, които посещават “InSighting Център за психотерапия и автентична духовност” показват недвусмислено и с повтаряемост за съответния период, че коледно-новогодишните празници се съпътстват от явни или скрити форми на депресия и такава категорично се проявява сред голяма част от популацията, особено на големите градове.

С какво се свързват усещането за апатия и тъгата около Коледа и Нова година? Как е правилно да ги разбираме – като изостряне на вече налично състояние, или като новопоявяващо се страдание?

Въпросът е много уместен, защото за депресията не може да се говори опростенчески – че тя се появява по Коледа и мистериозно изчезва след празниците. Да, тогава човек е склонен да си прави равносметка за изтеклата година, изостря се усещането му за самота (на практика ние сме винаги сами, но рядко го осъзнаваме), остава насаме със себе си и формите на “бягство” като работохолизъм, свръхзаетост, среща с безброй хора, различни форми на забавления, пътувания и т.н. за момент са поставени на “пауза”, особено ако човек си остане вкъщи. В резултат на тази интроспекция се демаскират наслоените през годините потискани по един или друг начин тревожно-депресивни състояния, които обаче не са причинени от Коледата. Тя е изиграла по-скоро ролята на тригер, който инициира състояние, което вече носим в себе си. Може да се илюстрира например с малко познатата, но широко разпространена ажитирана депресия, която протича на пръв поглед “скрито”, защото най-особената й черта е умерено до интензивно-наситено усещане за тревожност. Хората с такава форма на депресия се стремят да са непрекъснато ангажирани – с работа, срещи, хобита, движение, сетивно пренасищане (храна, алкохол, филми, музика, фитнес, екстремни спортове и т.н.). Имах познат офталмолог, който закарваше семейството си във Варна за лятната отпуска, а той отиваше в местната болница да оперира всеки ден. Така прекарваше отпуската си година след година. В момента, в който на такива хора им се “отнеме” обичайната рутина започват да излизат на повърхността тревожността и депресията, които са били умело прикривани години наред.

Прочети цялата статия: